Gå til hovedindhold

Udskillelse af medrol fra kroppen

Spørgsmål
Jeg er en mand på 28 år og har haft MS i 8 år nu. Jeg skal til at have en medrolkur, hvilket jeg har prøvet en del gange før. Jeg skal denne gang have kuren i tabletform, som jo strækker sig over fem dage.

Hvor længe efter har man medicinen i kroppen? Går der lang tid, eller udskilles det hurtigt igen?

Jeg spørger lige så meget, fordi jeg skal til nogle MR-scanninger hvor der skal bruges forskellige kontrastvæsker, hvorfor jeg ikke håber at medicinen kan påvirker noget, så jeg er nødt til at flytte scanningerne.

Efter jeg har afsluttet min behandling med medrol, går der to en halv uge til jeg skal scannes og håber da at det er ude af kroppen. Men er det nu også det?
Svar
Medrol udskilles relativt hurtigt og det er ude af kroppen to en halv uge efter ophør. Dets virkning på hjernen er blandt andet at redicere den væske (ødem) der ofte er til stede i eller omkring en akut læsion (plaque) og at tætne blod-hjernebarrieren, der ofte bliver utæt i forbindelse med et attak.

Man tolker en læsion, der lyser op efter kontrastindgift som værende på grund af udsivning af kontraststof fra blod til hjernevæv. Indirekte kan tætning af blod-hjernebarrieren som følge af medrol således betyde, at der bliver mindre udsivning, men det er en ønsket virkning af medicinen.

Hvis dine scanninger skal laves som led i et behandlingsforsøg/forskningsprojekt er der nogen gange regler om at MR-scanning med kontrastindgift først foretages, for eksempel 30 dage efter opstart af medrolkur for at standardisere, men det gælder ikke i daglig praksis.

Du kan eventuelt lige forhøre dig hos den læge der har ordineret scanningerne. Der er de fleste steder i landet lang ventetid på MR-scanning, så det skal med i overvejelserne.