Gå til hovedindhold

Udskiftning af amalgamfyldninger

Spørgsmål

Jeg er en kvinde på 44 år, som for godt et år siden fik konstateret sclerose efter et attack med tre dages hospitalsindlæggelse. Jeg kom mig ret hurtigt med Medrol i 5 dage og efterfølgende behandling med Rebif. Jeg mærker til sclerosen ved at jeg er mere træt og typisk tager en halv times siesta, når jeg kommer hjem fra arbejde, så indtil nu er jeg meget heldig med mit forløb.

Nu kommer vi så til det jeg egentlig gerne vil spørge en tandlæge om. Da jeg gik ud af folkeskolen havde jeg 12 amalgan fyldninger. Jeg har løbende fået flere af dem udskiftet med plast. Efter min MS diagnose har jeg fået en udskiftet i august og har nu 5 tilbage. Tænker I det vil være bedst at få de resterende skiftet ud så hurtigt som muligt, eller er det vigtigere at holde pause indimellem, hvis der altså ikke ligefrem er sprækker i fyldningerne?

Jeg fik lagt en kofferdam sidst, men den slutter jo ikke helt tæt - jeg fik vand i munden. Vil I anbefale at jeg tager aktivt kul inden eller? Det er nok fordi jeg har det så godt, at det fylder så meget for mig med de tænder - jeg er bange for at fremprovokere et attack.

Svar

Der frigives en meget lille smule kviksølv fra vores sølvamalgamfyldninger ved daglig brug. Det er dog stadig kun i en mængde, der er en brøkdel af, hvad vi indtager ved at spise normal kost, der også kan være forurenet med meget lidt kviksølv. Her skal man  være opmærksom på, at målemetoderne i dag er så fine, at selv ekstremt små mængder kan måles.

Ved udskiftning af amalgamfyldninger, vil der når man bore amalgamet ud, frigives væsentlig mere kviksølv. Selvom der ikke er nogen evidensbaserede undersøgelser, der viser at kviksølv har indvirkning på sclerose, gør tvivlen og andre patienters oplevelser, at jeg synes du skal få skiftet de sidste fyldninger. Ikke mindst for at du selv kan få ro i sindet.  Dette skal så foregå med anvendelse af en tæt kofferdam og samtidig brug af et stærkt sug. Hvis du skal bedøves, vil jeg anbefale at udskifte fyldningerne i portioner efter, hvor bedøvelsen virker.