Gå til hovedindhold

Udelukker normal MR-scanning sclerose

Spørgsmål
Til oktober er det tre år siden jeg mærkede hvad der, for mig, kunne være de første symptomer på sclerose. Disse er blever gradvist flere med tiden.

Jeg fik MR-scannet hjerne og rygmarv i maj måned, hvilket er anden gang på 12 måneder. Begge scanninger viste normale forhold. Fik i øvrigt også foretaget en lumbalpunktur for 12 måneder siden, som viste normale forhold. Da jeg så her i maj måned var til neurolog, skrev han at han ville foretage MR-scanning for at udelukke demyeliniseret sygdom.

Jeg har efterfølgende tænkt over hvordan han kan skrive sådan - for man kan vel ikke udelukke sclerose ved MR-scanning? Eller er det fordi, at det var scanning nr. 2 på 12 måneder.

Et andet spørgsmål er, om det er rigitgt at jo flere symptomer man har, jo mindre risiko er der for sclerose, hvis scanning ikke viser læsioner på hjerne og rygmarv?
Svar
Hvis man har sclerose - her defineret som klinisk sikker med spredning i tid og sted af sypmtomer og andre sygdomme er udelukket - har næsten 100% nogle læsioner (plaques) i hjernen.

De få procent der ikke har, har stort set alle plaques i lillehjernen, rygmarven eller hjernestammen, som er den struktur der forbinder rygmarven og hjernen.

Uddybbende kan man sige, at de sidste få procenters "usikkerhed", som jeg nævner, kan skyldes at læsioner (plaques) sidder et andet sted i centralnervesystemet end i hjernen. De moderne scannere kan se forandringer helt ned til 1-2 mm, så problemet er også at mange raske, især ældre, har nogle bittesmå forandringer, som ses som hvide pletter og som intet har med sclerose at gøre trods at forandringerne kan ligne.

Normalt vil man mene at et plaque skal være nogle få mm (for eksempel 3 mm), men der er ingen helt eksakt grænse. Så det er, selv for eksperter, svært at lægge hovedet på blokken, hvis der er små uspecifikke forandringer, men ikke hvis det hele er normalt, hvis kvaliteten af billederne er i orden.

Så normal MR-scanning ved debut og efter 1 år samt normal rygvæske (sidstnævnte ses kun hos ca. 5% af patienter med klinisk sikker MS) udelukker stort set sclerose.

Det sidste du nævner, er der ikke hold i.