Gå til hovedindhold

Ubehandlelige smerter

Spørgsmål

Jeg bor i fra Norge, men nu ser det ud til at jeg må stille spørsmålet i nabolandet, idet jeg ikke kan få hjælp her.

Jeg døjer med kroniske nervesmerter. Jeg har prøvet følgende medicin-typer: Lyrica, Tegretol, Sarotex, og Neurontin, samt nogle andre behandlingsformer; fysioterapi, hypnose, akupunktur og healing.

Nu ser det ud til at neurologerne har opgivet mig. Min egen neurolog sagde at der var et par enkelte medicin-typer som jeg endnu ikke har prøvet, men som han ikke vil lade mig prøve af - hvorfor ved jeg ikke.

Jeg spekulerer nu derfor på, hvilken slags behandling MS-patienter med nervesmerter får i Danmark?

Svar

Nervesmerter eller neurogene smerter (smerter der opstår i nervesystemet) kan være særdeles vanskelige at behandle.

De typer medicin, der oftest har effekt er netop de præparater, du har prøvet, det vil sige forskellige former for epilepsimedicin og depressionsmedicin. Hvis behandling med enkelte præparater ikke virker kan man i nogen tilfælde forsøge kombination med flere slags medicin, men kan være vanskeligt, og bør styres af en læge med stor erfaring med smertebehandling.

Hvis ikke almindelige præparater virker kan man i Danmark søge om tilladelse til at prøve behandling med Marinol (et cannabispræparat), som virker hos nogle af de patienter, der ikke har haft gavn af anden medicin.

Desuden er der i Danmark mulighed for at henvise patienter med særlig vanskeligt behandlelige smerter til særlige smerteklinikker, hvor der er særlig erfaring med behandling af kroniske smerter.