Gå til hovedindhold

Tysabribehandling og sygdomsaktivitet

Spørgsmål

Hvorfor virker Tysabri ikke bedre?

Er det fordi, der stadig kan trænge t-lymfocytter igennem blod-hjernebarrieren? Findes der desuden nogen videnskabelige artikler, der viser nedgangen i antallet af hvide blodlegmer i cerebrospinalvæsken ved behandling med Tysabri?

Svar

Tysabri kan nedsætte antallet af attakker ved sklerose med ca. 2/3, men som du påpeger, forekommer der stadig sygdomsaktivitet under Tysabribehandling. Man ved, at Tysabri nedsætter antallet af hvide blodceller, de sygdomsfremkaldende celler, markant i rygvæsken, men dette er åbenbart ikke tilstrækkeligt til at forhindre sygdomsaktivitet fuldstændig.

Når der fortsat forekommer sygdomsaktivitet under behandling med Tysabri kan det formentlig skyldes flere forhold:

For det første er mange forskellige molekyler af betydning for at blodceller kan passere ind i nervesystemet, og da Tysabri kun blokerer et enkelt (men meget vigtigt) af disse, kan cellerne formentlig stadig passere ind i et beskedent omfang.

For det andet vil der være celler til stede, som allerede befinder sig ind i hjernen og rygmarven. Disses funktion påvirkes ikke af behandlingen.

For det tredje kan man forestille sig, at det ikke kun er sygdomsfremkaldende, men også sygdomsbeskyttende celler, der ikke kommer ind i hjernen og rygmarven under behandling med Tysabri.

En bedre forståelse af hvorfor der stadig forekommer sygdomsaktivitet vil ikke bare give os en bedre forståelse af hvordan behandlingen af sklerose kan forbedres, men også kunne føre til mere effektive behandlinger. Der forskes derfor aktivt i disse forhold forskellige steder i verden, blandt andet på Rigshospitalet i København.