Gå til hovedindhold

Tysabri og PML 2010

Spørgsmål
Hvor mange sclerosepatienter i Tysabribehandling udvikler PML?

På indlægssedlen siges der 1 ud af 1000, på scleroseklinikken på sygehuset har jeg, af en overlæge, fået oplyst, at der kun er tale om 3 ud af 10.000.

Hvad er sandt?
Svar
I de behandlingsforsøg, der førte til at Tysabri blev godkendt til behandling så man at 2 ud af ca. 2.000 patienter, der fik behandling med Tysabri, udviklede en alvorlig virusinfektion i hjernen, der kaldes PML, i løbet af i gennemsnit 2 års behandling.

Da Tysabri kom på markedet, var der naturligvis i starten ikke nogen, der havde været i længerevarende behandling, og dermed kun meget få PML tilfælde. I takt med at flere og flere har været i behandling i mere end 2 år, er der kommet flere tilfælde og man skønner fortsat at ca. 1 ud af 1.000 udvikler PML under behandling med Tysabri i mere end 2 år.

Det kan ikke udelukkes, at risikoen ved længerevarende behandling kan vise sig at være højere, men det er indtil videre kun meget få, der har været i behandling med Tysabri i mere end 2-3 år.

Såfremt PML opdages, når de første symptomer viser sig, er der mulighed for at immunsystemet selv kan behandle infektionen, hvis man fjerner Tysabri ved en form for dialysebehandling. Sygdommen kan dog fortsat udvikle sig over nogle uger, og er desværre i nogle tilfælde stadig dødelig. I en del tilfælde har man dog opdaget sygdommen tidligt i forløbet, og i nogle tilfælde er patienterne kommet sig med relativt beskedne følger af sygdommen. Det vurderes derfor stadig at være forsvarligt at tilbyde behandling med Tysabri til patienter, der har haft høj sygdomsaktivitet på almindelig behandling.