Gå til hovedindhold

Tysabri, hvem kan behandles 2

Spørgsmål

Jeg fik diagnosen MS i januar 2008. Jeg har nu været i behandling med Rebif 44 i snart 3 måneder. Mit forløb startede i oktober 2007 og jeg havde 3 attaks (i henhold til min læge) frem til diagnosen i januar - altså 3 attaks på 4 måneer. Af de 3 attacks var 2 af dem invaliderende. Jeg er nu 3 måneder inde i et attak på øjenene (dobbeltsyn osv.)

Mit spørgsmål nu om scleroseforeningen kan hjælpe mig med at opnå privathospital/klinik-behandling i Sverige med Tysabri? Jeg har en sundhedsforsikring som vil udbetale 1.5 mio. pr. år. Det kan ikke lade sig gøre i Danmark, men såvidt jeg kan se er det muligt i Sverige.

Så spørgsmålet er i virkeligheden, om jeg kan få lidt hjælp, så jeg ikke skyder mig selv i foden - hverken i forhold til forsikringen eller lægerne i Sverige?

Svar

Jeg er ikke klar over, om der er privathospitaler i Sverige, der giver behandling med Tysabri.

 

Sundhedsstyrelsen i Danmark opfatter behandling med Tysabri som en udviklingsfunktion, som på grund af den fortsatte usikkerhed om risikoen for meget alvorlige bivirkninger efter længerevarende behandling, indtil videre kun kan gives på udvalgte afdelinger.

 

De danske kriterier for behandling er mere restriktive end de kriterier, der er udstukket af de europæiske lægemiddelmyndigheder, men mindre restriktive end de kriterier National Institute for Clinical Excellence i England har udstukket. Alt i alt er Danmark et af de europæiske lande, hvor der pr. indbygger er flest i behandling med Tysabri.

 

Kriterierne for at kunne behandles med Tysabri er i Danmark at man enten har haft to alvorlige attakker på et år, tre alvorlige attakker på to år eller et attak, der har efterladt betydelig, permanent skade (bedømt på en særlig skala) under behandling med anden sklerosemedicin. Behandlingen kan også bruges som første behandling i enkeltstående tlifælde, hvor der uden behandling har været et ekstraordinært forløb af attakvis sklerose.