Gå til hovedindhold

Tysabri eller mitoxantron til sekundær progressiv sklerose

Spørgsmål

Jeg vil spørge dig om du kan hjælpe med et oplysninger om et sted i udlandet, hvor man kan få behandling med Tysabri?

Grunden til at jeg spørger, er at min mor er blevet nægtet denne behandling i Danmark og hendes kemo-behandlinger virker ikke nok. Hvis ikke vi finder en behandling snarest, holder hun ikke meget længere, da hendes attakker nu kommer meget ofte.

Min mor har sekundær progressiv sclerose og er, netop på grund af hendes sclerose-type, udelukket behandling med Tysabri.

Svar

Det er desværre sådan at vi endnu ikke ved, om Tysabri har nogen form for gavnlig effekt ved primær og sekundær progressiv sklerose. Medicinen bruges derfor kun til en patientgruppe, hvor man ved, at risikoen for at udvikle den meget alvorlige hjerneinfektion progressiv multifokal leukoencephalopati (PML) opvejes af den gavnlige effekt.

Der er ikke nogen steder i Europa, hvor Tysabri er godkendt til behandling af sekundær progressiv sklerose, og jeg kan derfor ikke henvise til nogen steder, hvor behandlingen gives.

Jeg tror heller ikke, der er grund til at tro, at behandling med Tysabri er mere effektiv end mitoxantron (Novantrone) ved sekundær progressiv sklerose. Til gengæld er det muligt, at regelmæssig behandling med binyrebarket methylprednisolon i kombination med mitoxantron ville kunne være mere effektivt, og jeg vil foreslå, at I diskuterer det med skleroselægerne.