Gå til hovedindhold

Tysabri eller Gilenya

Spørgsmål
Jeg vil gerne stille et spørgsmål angående evt. skift fra Tysabri til Gilenya. Jeg har været i behandling med Tysabri siden juni 2009 med en pause mellem oktober 2010 og august/september 2011 pga. graviditet og amning. Jeg er testet positiv for JC virus antistof, og jeg har fået 1 dosis (opstartsdosis) Mitoxantron i efteråret 2007.

Jeg havde en meget hård sommer og efterår sidste år og er endelig på vej op. Desuden så har jeg to små børn på 1 og 4 år som slæber bakterier og virus med hjem, så jeg synes ikke lige, jeg har brug for at blive mere følsom for infektioner. Hvad vil I råde mig til?
Svar
Det er et spørgsmål jeg synes du skal drøfte med din scleroselæge. Det er en afvejning af forventet effekt og risiko. Jeg kan godt forstå din bekymring for Tysabri, fordi du har været i behandling sammenlagt i godt 2 år, er JC virus antistof positiv, og har fået mitoxantrone, sidstnævnte dog kun en enkelt gang. De 3 faktorer øger din risiko for at få PML, som ikke kan helbredes.

Gilenya er heller ikke uden bivirkninger, bl.a. øget risiko for infektioner i øvre luftveje, som du jo er disponeret for i forvejen med 2 småbørn i huset. Jeg vil som nævnt anbefale, at du taler med din scleroselæge om det. Lægen kender dit sygdomforløb, både før og under Tysabribehandling. Man kan godt få indtryk af, at du har haft en del aktivitet i din sygdom, siden man har tilbudt dig kemoterapi med Mitoxantrone, trods det at du er i den fødedygtige alder. Der er desværre ingen nem løsning på dit problem.