Gå til hovedindhold

Tysabri bivirkninger

Spørgsmål

Jeg er 31 år og har haft diagnosen MS i snart 10 år. Jeg har fået interferon on-off mellem mine 3 graviditeter (i øjeblikket er jeg på Rebif 22, da jeg ikke tåler Rebif 44, hvilket skyldes ændring i blodprøverne vedrørende flere ting). Efter mit 3. barn er min sclerose blevet ret aktiv. Jeg er dog ikke så flink til at tage på scleroseklinikken, da jeg ikke kan tåle Medrol alligevel, og fremover kun må få det som drop. jeg blev tilbudt Tysabri i 2006 da jeg havde 9 registrerede attacks, hvoraf 3 var voldsomme. Dette takkede jeg dog nej da jeg læste om dødsfald, samt at man ikke kendte langsigtet bivirkinger.

Jeg mærker fortsat meget til min sclerose og får flere og flere gener. Min mand er vred over at jeg ikke har sagt ja til Tysabri, da han jo også ser og mærker udviklingen i sclerosen. Jeg er nu også selv meget i tvivl, for mig er valget som pest eller kolera: Jeg er altid den uheldige lille promille, så hvis jeg nu sagde ja til Tysabri var jeg nok den første der fik et eller andet. Men nu hvor jeg har sagt nej går jeg og er lidt i vildrede fordi sclerose ikke rigtig vil "hvile".

Jeg har ikke været på hospitalet med et attack siden foråret 2006, da det i mine øjne er "tidspild" at sidde og vente, når jeg ikke altid ønsker medicinsk behandling af mine attacks - men selvfølgelig kommer jeg i klemme, hvis jeg nu alligevel gerne ville ansøge om Tysabri. Jeg har læst at der bliver lavet nøje kontrol nu, blandt andet på grund af slemme bivirkninger, men hvad er de bivirkninger helt præcist?

Jeg håbede at jeg kunne vente med Tysabri til det var mere gennemtestet, men jeg gruer lidt for at sclerosen tager overhånd inden, så nu spørger jeg dig til råds.

Svar

Det er altid svært at komme med præcise råd om behandling med det begrænsede kendskab til sygdomsforløbet, man kan få via et spørgsmål til Rådgivningspanelet. Det lyder imidlertid som om du har en meget aktiv sklerose, der medfører tiltagende gener for dig, og at du af den grund er blevet tilbudt behandling med Tysabri. Du vil formentlig have markant bedre effekt af Tysabri end af Rebif, men der er jo ingen, der kan garantere, at du ikke kan få en sjælden bivirkning. Jeg kan dog ikke se, hvorfor sjældne bivirkninger lige præcis skulle ramme dig.

Generelt tåles Tysabri godt. Træthed, hovedpine, ledsmerter, blærebetændelse og andre almindelige infektioner er en smule hyppigere, hvis man får Tysabri, men forekommer også hyppigt hos ubehandlede sklerosepatienter. Der er formentlig en lille risiko for at udvikle en alvorlig virusinfektion i hjernen, hvis man er i behandling med Tysabri, men indtil videre har man
aldrig set denne infektion hos sklerosepatienter, der ikke samtidig har været i behandling med anden sklerosemedicin, se også PML og Tysabri.


Den hyppigste bivirkning er forskellige former for reaktioner i forbindelse med medicininfusionerne. Sådanne reaktioner forekommer hyppigere, hvis man har udviklet antistoffer mod medicinen. Antistofudvikling, som fører til ophævet effekt af medicinen, ses hos cirka 5% af dem, der behandles med Tysabri.