Gå til hovedindhold

Typisk sclerose-blære

Spørgsmål
Jeg fik konstateret MS i 1992 og har ikke mange mén af det. De problemer jeg har, er mest lokaliseret i mit underliv, hvilket vil sige problemer med potens og vandladning. Herudover oplever jeg også lidt snurren i fingerene.

Jeg har min fulde førlighed og er (synes jeg selv), i god vigør og arbejder hver dag 4 timer i et fleksjob.

Mit problem, og grunden til at jeg nu skriver her, er meget belastende: Jeg bruger katater til at tømme min blære inden jeg går i seng, 1-2 gange om natten og om morgenen. I løbet af dagen bliver blæren imidlertid utrolig "stresset", hvorfor jeg får en umådelig trang til at lade vandet.

Jeg har, ind i mellem, blærebetændelse som kureres med medicin og jeg har, ved en tidligere undersøgelse, fået at vide, at jeg havde en typisk "sclerose-blære".

Har I nogle gode ideer, til hvad der kan afhjælpe eller lette dette problem?
Svar
Ud fra dit brev er det kun muligt at svare i meget generelle vendinger.

Det er afgørende at vide hvor meget urin, du udskiller om dagen såvel som om natten, og ligeledes hvor store vandladningsportioner, du selv tømmer, og hvor meget du tømmer med kateter.

Du skriver ikke noget om medicin, men her er der hjælp at hente i de fleste tilfælde.

Hvis du har stor urinproduktion om natten, kan denne nedsættes med vandrivende medicin eller med medicin, som bremser nyrernes urindannelse. Førstnævnte tages sidst på eftermiddagen og sidstnævnte tages før sengetid. Begge dele kræver nøje vurdering og undersøgelse hos lægen.

Hævede fødder eller vand i benene, kan være årsag til stor urinmængde om natten, fordi vandet om natten løber tilbage til kroppen og bliver udskilt af nyrerne. Venepumpeøvelser og støttestrømper kan derfor hjælpe, hvis man har hævede ben.

Der findes tabletter, som hjælper blæren med at tømme sig bedre, og andre tabletter, som dæmper "stresset" i blæren. Scleroseramte kan nogle gange have brug for højere doser end de almindelige standarddoser, men det kræver nøje lægeovervågning.

Der er også mulighed for indsprøjtning i blæremuskelen, som lammer blæren. Dette kan forsøges i særligt vanskelige tilfælde og forudsætter at man bruger kateter til blæretømning.

Potensen kan stimuleres med potenspiller. Der er også udviklet penisproteser, der kan give kunstig stivhed.