Gå til hovedindhold

To typer behandling

Spørgsmål

Jeg kom til skade ved et busuheld i september. Lange ventetider m.m. har gjort, at der først nu er udsigt til en egentlig behandling. Efter uheldet er min sclerose progredieret, og jeg fik et piskesmæld. En MR scanning viser, at der mellem 4. og 5. lændehvirvel er en nerve i klemme, hvilket er årsag til smerter og udstråling langs ydersiden af højre lår, knæ, underben og tæer. Jeg har af ortopædkirurgerne fået at vide, at hvis min situation var anderledes, ville man have afhjulpet generne operativt. Nu er der kun konservativ behandling, hvor jeg skal holdes smertefri sammen med fysioterapeutisk behandling.

Jeg får vederlagsfri fysioterapi behandling 30 min. en gang ugentligt - 20 gange sammen med en ekstra bevilling på yderligere 20 gange. Sådan har det været de sidste mange år. Nu siger min fysioterapeut, at hvis jeg vælger den genoptræning, som ortopædkirurgeren anbefaler, kan jeg ikke beholde den vederlagsfri behandling. Jeg mener, at den vederlagsfri behandling gives til min grundlidelse - sclerose, og at genoptræningen er til følgerne af skaden mellem 4. og 5. lændehvirvel fra busuheldet.

Ortopædkirurgeren mener, at det vil tage mellem 3 og 6 måneder før en evt. bedring. Genoptræning gives for en periode på 6 uger. Herefter kan jeg så selv betale for yderligere fysioterapeutisk behandling, hvis det er nødvendigt. Har jeg ret i, at begge behandlinger skal gives samtidig? 

Svar

Jeg ser det, som om du har 2 typer af skader, som kræver 2 typer behandling. MS som du får en eller anden form for behandling for under den vederlagsfri ordning. En rygskade, som ikke er direkte relateret til MS, og som skal have almindelig betalt fysioterapi.

Som sådan behøver behandlingerne ikke at blive foretaget samtidigt, så i min optik vil du kunne gå 2 x ugentlig. Hvoraf den ene gang er behandling af rygskaden og den anden gang er behandling af MS. Derved er behandlingerne adskilte og kører på 2 forskellige henvisninger. Dette er der intet problem i.