Gå til hovedindhold

Trappelift

Spørgsmål

Jeg skal anskaffe mig en trappetjener/løfter, og er derfor interesseret i oplysninger om hvilken type/model jeg skal benytte, for at min hjælper kan fragte mig i min kørestol op ad almindelige trapper i en etageejendom?

Jeg er virksomhedsrådgiver, og kommer derfor forskellige steder med trapper.

Svar

Jeg  kan forstå at du søger information og erfaring med brug af trappetjenere og trappelifte.

Der findes 3 typer manuelle trappetjenere/lifte på det danske marked. De to af dem bliver hjælper-betjent den sidste betjenes af personen selv. Pricipperne der bruges er enten med "larvefødder" eller "3-hjul-i-et".

Trappetjeneren benytter larvefødder, det vil sige at den tager 3 trin ad gang, den er et stabilt hjælpemiddel, kan benyttes til både manuelle som komfortkørestole. Den forhandles af firmaet Trappetjeneren aps  - information kan fås på www.trappetjeneren.dk.

Trappeliften benytter 3-hjul-i-et, det vil sige at den tager 1 hjul ad gangen, det er et kompakt hjælpemiddel, ikke alle modeller kan bruges til komfortkørestole. Ved nogle af modellerne monteres maskindele på kørestolen med et beslag, så det kun er stang og hjul der skal transporteres. Trappeliften forhandles af blandt andet Invacare, Meyra og easyclimb aps - information fås på www.invacare.dk, www.meyra.dk og easy-climb.dk.

Den sidste af de 3 modeller, hedder "do it your self" og er ikke så kendt her i Danmark. Produktet kan kun bruges til manuel kørestol og kun til lige trapper. Princippet er larvefødder og forhandles af firmaet Trappetjeneren - se ovenfor.

Jeg har ikke den store erfaring med trappetjenere/lifte - det er faktisk ret få, der gives bevilling til. Den store forskel på de 2 typer er størrelsen. trappetjeneren fylder betydelig mere når den ikke er i brug - men er et sikkert og stabilt produkt - giver en glidende fornemmelse op/ned af trappen, hvor trappeliften er betydelig mindre og lettere men ikke er så glidende i driften.

Du skal være opmærksom på at det ikke er alle trappeskakter at tjenere og lifte kan komme op/ned i - både stol, lift og person fylder jo en del.

Jeg vil foreslå at du afprøver begge typer, enten ved at få dem til en konkret afprøvning eller ved at afprøve dem på den kommende RehabMesse i Bella Centeret til foråret. Jeg vil envidre foreslå at du kigger på Hjælpemiddel instituttets hjemmeside: www.hmi.dk (kig under emnet ). Her er mange relevante oplysninger at finde over godkendte hjælpemiddeler og hvor de forhandles.