Transfedtsyrer
d. 22 november 2009

Jeg har netop været på et kursus for nydiagnosticerede og interesserer mig meget for kost. I oversigten over ting, der bør undgås, er blandt andet nævnt lam.

Vi har i min famile haft får i mange år (vi slagter lam hvert år og spiser derfor selvsagt meget lammekød). Vi har altid hørt, at lammekød er meget sundt, men har forstået at det indeholder transfedtsyrer. Det er dog det, der hedder ruminante transfedsyrer, som findes i kød og mælk fra drøvtyggere.

Rent kemisk adskiller de sig fra de industrielt fremstillede transfedtsyrer, ved en anden fordeling mellem de forskellige isomerer af fedtsyrer.

Denne gruppe af transfedtsyrer har, i videnskabelige studier, ikke vist negativ effekt på forekomsten af hjerte-kar-sygdomme, men har derimod i flere studier ligefrem tenderet til at have en gunstig virkning.

Er der noget specifik viden om disse transfedtsyrer i forhold til sclerose, eller fraråder man bare lammekødet på grund af ordet ?

Oplysningerne om transfedtsyrer på kurset, du har deltaget i, henviser generelt til transfedtsyrer - både ved industriel fremstilling og ved forekomst i forskellige fødevarer. Der er altså ikke på kurset skelnet mellem hvilke typer af transfedtsyrer det drejer sig om.

Der er i øjeblikket forskningsmæssig indsats på området om transfedtsyrer. Jeg har ikke specifik viden om disse transfedtsyrer i forhold til sclerose.

Skrevet d. 22 november 2009