Gå til hovedindhold

Trafikegnet, kørsel i trafikken med scooter, crosser og cykel

Spørgsmål

Jeg skriver i forbindelse med at min eksmand er ved at få en crosser.

Mit spørgsmål er, om sclerosepatienter ikke skal have anden rådgivning og undervisning i at køre sådan en, end "normale" ældre borgere og mennesker med nedsat lungefunktion og andet?

Min eksmand bliver forvirret når underviseren taler og samtidig forlanger at han skal følge med i trafikken. Hun mener, at efter ca. 6 timer, skal han kunne dette.

Svar

Jeg forstår jeres spørgsmål som at din eksmand er i gang med en afprøvning af en el-crosser, men at det ikke går så godt?

Det er vigtigt at man gør sig klar, at når man søger køretøj - det kan være en cykel, en minicrosser eller ligende - skal man være trafiksikker. Det vil sige at man skal kunne færdes sikkert i trafikken, hvor der sker flere ting på en gang. Det er vigtigt at man kan overskue det der sker på vejbanen, at der er nogen der taler til en mens man køre, ligesom man skal være i stand til at passe på, at man ikke kører nogen over.

Det er vigtigt at man i el-scooter-sager har en afprøvning af en egnet scooter og at man har en instruktionsperiode, hvor man lærer scooteren at kende.

Der er selvfølgelig forskel på om man har kørt en scooter før eller ej. Det fremgår ikke af jeres spørgsmål om din eksmand allerede har haft sådan en scooter tidligere. I så fald er forventningen nemlig at borgeren hurtigt skal kunne håndtere det at køre. Har din mand ikke prøvet en scooter før, er det selvfølgelig vanskelligere at starte op.

Der skeles normalt ikke til om det er en "normal borger" eller ej, når der ses isoleret på køreegenskaber - det handler om, hvorvidt man kan orientere sig i trafikken og ikke er til fare for andre.

Hvis det er svært for din mand at køre i scooteren, på grund af at han ikke kan nå knapperne eller at styret måske ikke sidder korrekt, skal disse ting justeres inden der kan tages en endelig vurdering om din mands køreegenskaber.

Jeg vil forslå at I taler med ergoterapueten igen og helt konkret fortæller hende hvad din mand oplever samt hvad hun vurderer ud fra de observationer hun ser. Så har I de bedste muligheder for at følge med i vurderingen.

Held og lykke med det.