Gå til hovedindhold

Træthed ved cykling

Spørgsmål

Jeg er en mand på 35 år som fik konstateret attakvis sklerose for 4 måneder siden. Jeg har tidligere været meget aktiv inden for moutainbike, med blandt andet 24-timers løb og ca. 6-8 timers hård træning ugentligt.

Mit problem er nu, at jeg er meget træt og derfor har meget lidt energi og ikke ret tit kommer ud at cykle (det bliver nok til 1 gang pr. 14 dage). Når jeg så endelig kommer ud at cykle, bliver jeg hurtigt træt i mine muskler og kan kun køre halvt så hurtigt som jeg plejer.

Kan jeg gøre noget, for at det bliver bedre? Kan du eventuelt anbefale andre måder at træne på?

Det skal nok også lige nævnes, at jeg i den senere tid har fået vejrtrækningsproblemer ved den mindste belastning, hvilket selvfølgelig ikke gør det hele bedre. Jeg mener dog ikke, at dette har noget med sklerosen at gøre.

Svar

Jeg syntes først og fremmest du skal få undersøgt din lungefunktion. Hvis du får vejrtrækningsproblemer ved selv små belastninger, kan det eventuelt skyldes astma eller andet. Og hvis musklerne ikke får den ilt, de har brug for, for at kunne fungere, vil du opleve ”syre”/ træthed i musklerne. Hvis det eventuelt er astma vil du kunne få medicin, til at afhjælpe problemet noget. Så dette skal udelukkes eller bekræftes først.

Med hensyn til selve træningen forstår jeg din frustration, også fordi du har været så vant til at træne og fordi du har kunnet presse din krop maksimalt førhen. Så må det være svært ”at affinde sig med" at kroppen trættes så hurtigt. Du er dog nødt til at respektere sclerosen og sætte lavere mål.

Det vil være fint fortsat at cykle, men forvent at du kan cykle med den halve kadence. Det bliver nu din maksimale kadence. Udfra dette kan du indlægge intervaller, så du når at restituere lidt inden du øger kadencen igen. Så får du forhåbentlig en positiv oplevelse ud af at cykle og undgår udtrætningen.

Udover cyklingen, vil det være en god ide at kombinere det med noget grundtræning, eventuelt hos en fysioterapeut som kan lægge et program til dig, i forhold til hvor dine specifikke behov er.