Gå til hovedindhold

Træthed efter hård træning

Spørgsmål
For et år siden fik jeg diagnosen MS, og har siden taget Rebif 44 mg. 3 x ugl. Det har været lidt op og ned med bivirkninger, men har ikke været generet af det længe. Jeg døjede med influenzalignende symptomer, primært en følelse af feber uden at kunne måle højere temperatur, samt et underligt ubehag.

I lørdags var jeg ude at løbe en temmelig hård tur - 7,7 km i bakket terræn - der medførte ekstrem træthed resten af dagen. Og søndag. Og mandag. Og idag - tirsdag - er jeg stadig træt, og føler mig meget varm, som jeg gjorde i begyndelsen af min medicinske behandling. Det har ikke hjulpet nævneværdigt med Ipren og Panodil, og jeg kan ikke lade være at tænke på, om jeg træner for hårdt. Jeg kan godt lide at træne hårdt, og nyder stadig at kunne gøre det - kan ikke slippe tanken om, hvorvidt jeg kan være så heldig at blive ved med det.

Jeg bliver dog som regel ekstremt træt samme dag, og hvis jeg bliver meget varm som når jeg underviser på kanten af et varmtvandsbassin. Men 4 dage efter har jeg ikke oplevet før nu. Hvis det altså er derfor. Hvad er jeres erfaring med hård træning og MS?
Svar
Du bliver ved med at udfordre din krop og afprøve dens grænser og det er helt rigtigt. Der er flere ting i dit spørgsmål jeg overvejer:

1) Rebif. Har du talt med lægen om dine reaktioner? Har I diskuteret om det er den rette medicinske behandling eller om der er andre relevante alternativer?
2) Du træner hårdt og oplever en følelse af feber uden at kunne måle forhøjet kropstemperatur. Når du er i et varmt miljø = på kanten af et varmtvandsbassin, bliver du ekstremt træt. Så forøget kropstemperatur udløst af træning eller miljø gør dig træt.
3) Træthed over 4 dage er usædvanlig lang tid.  

M.h.t styrketræning har Ulrik Dalgas lavet et meget interessant studie der bl.a viser, at det er ok at styrketræne, når man har sclerose. Det vigtige i træningsformen når man har sclerose er, at man har behov for længere restitutions tid imellem sættene
(1 – 1½ min.) og at man undgår at kropstemperaturen stiger for meget.  

Generelt vil en øget kropstemperatur have en tendens til at forstærke symptomerne, da nerverne normalt er beskyttet af en myelinskede. Ved sclerose sker den en pletvis nedbrydning af myelinskeden, hvorved nerverne bliver mere udsatte ved øget kropstemperatur, som ex. ved feber, varmt klima eller ved hård længerevarende træning. Dog ser man normalt, at når kropstemperaturen falder, så svinder symptomerne også.  

Jeg kan desværre ikke anvise dig artikler udover styrketræningen, der viser hvordan du skal træne. Men jeg vil anbefale dig at undgå at ”overvarme” din krop ved træning. Så overvej påklædning og efter træning / efter at have stået på kanten af et varmtvandsbassin, vil jeg anbefale dig at tage et koldt bad for at køle kroppen ned. Det virker godt for mange.
Slutteligt syntes jeg du skal tale medicin med din læge, for at I sammen kan vurdere om du får den bedst mulige medicin.