Gå til hovedindhold

Træning til kørestolsbruger

Spørgsmål

Jeg er socialpædagog og arbejder med mennesker med senhjerneskade fx sclerose. Min borger har sekundær progressiv sclerose, meget spastisk i benene, kørestolbruger, nedsat kraft i armene, dårlig balance i overkroppen og hænger til venstre side. Får gymnastik om morgenen, hvilke neurodynamiske øvelser kunne være gode? Hvordan får jeg fat i nervevæv? Hvordan arbejdes med balancen? Hvad kan du ellers hjælpe mig og borgeren med. Borgeren er 47 år, og han fik MS for 14 år siden.

Svar

Dejligt at du er interesseret i at hjælpe borgeren yderligere.
Han har en del komplekse behov, og træningen vil være meget afhængig af, om den evt udløser øget spasticitet, samt hvor hurtigt han udtrættes.
Det er korrekt, at neurodynamiske øvelser er meget gode og effektive til personer med hjerneskade, da både muskler og nerver har behov for at blive strakte.
Det komplekse ligger i, at nerverne skal have en vis mængde stræk for at have effekt, men samtidig må de ikke strækkes for voldsomt.
Øvelses valget og mængden af stræk kan derfor variere meget fra person til person, og det er en undersøgelse af nervelængden, der afgør det specifikke stræk. Derfor kan jeg ikke give dig nogle specifikke øvelser, da det kræver en forudgående undersøgelse. Hvis I har en fysioterapeut tilknyttet stedet, vil jeg anbefale dig, at hun/han laver undersøgelsen og vejleder dig i netop de øvelser, der passer til din borger. Samt tilføjer andre relevante øvelser.
    
I forhold til spasticiteten i benene er rotationer ofte meget effektive:
Borgeren skal ligge på ryggen med bøjede ben og armene strakt op imod loftet. Roter nu begge ben mod højre, mens armene roterer mod venstre og skift derefter. Udfør gerne øvelsen 10-15 gange.
Balance og styrke af overkrop:
1. Siddende i kørestol - ryk frem på sædet (om muligt). Forsøg at sidde så oprejst som muligt, mens du prøver at forstyrre balancen ved at skubbe let på overkroppen i forskellige retninger, mens borgeren skal forsøge at holde balancen.
2. Siddende i kørestol - spil med ballon.
3. Siddende i kørestol - borgeren læner sig så langt forover og retter sig op igen
4. Siddende i kørestol - ryk frem på sædet (om muligt). Borgeren læner sig tilbage og retter sig op igen.

Det virker også som om han udtrættes meget, så se gerne på hans døgnrytme i forhold til hvor mange timer han sidder af gangen. Det kan ofte være meget aflastende og restituerende at komme op at ligge i ½ time nogle gange om dagen.