Gå til hovedindhold

Træning og restitution

Spørgsmål
Jeg har MS og har haft det i snart 2 år. Jeg har et fuldtidsarbejde, jeg træner hver dag (1 time cardio og 40 min styrketræning). Jeg spiser 6 små sunde måltider, med de antal proteiner og kulhydrater jeg skal have. Jeg drikker 4-5 halve liters vandflasker hver dag, men jeg er så udmattet og træt - det kommer pludseligt - er det normalt?

Hvordan skal jeg håndtere min dag på arbejde, når jeg pludselig går "død" for energi?
Kan jeg søge om flextid på arbejdet, eller hvad kræver det?
Svar
I forhold til din udtrætning og træning vurderer jeg, at du træner for intensivt. Alle mennesker - også de der ikke har MS har brug for perioder, hvor man restituerer sig. Derfor anbefales det exempelvis at træne styrketræning 1 dag og cardio den næste, samt have 1 eller 2 dage om ugen hvor man ikke træner. Kroppen skal have tid til at restituere sig og det gælder især ved MS, hvor hjernen og kroppen er på overarbejde.

I forhold til styrketræning vil jeg anbefale dig 3 x ugentlig træning, og når du træner cardio skal du være opmærksom på, at en øget kropstemperatur kan forværre dine symptomer, så det er vigtigt at køle kroppen ned efterfølgende eksempelvis via et koldt bad. Cardio 3 x ugentlig er helt fint.

I forhold til at du går "død for energi", så er det din hjerne og krop der er udtrættet og har brug for en pause. Det er helt normalt når man har MS. I dit tilfælde tror jeg ikke det hjælper at presse kroppen yderligere, men derimod tage en pause. Gerne liggende i ½ time. Jeg ved ikke om det er foreneligt med dit arbejde, men du kan evt. tale med din arbejdsgiver om det. 

Hvorvidt rådene er foreneligt med dit arbejde er svært at vurdere, men jeg vil anbefale dig at orientere dig nærmere vedrørende aftale efter sygedagpengelovens § 56. Du kan finde nærmere beskrivelse på hjemmesiden under emnet "Livet med sclerose". Her er også mulighed for nærmere vejledning om fleksjobreglerne.

Det er under alle omstændigheder Jobcentret i din kommune, der skal vejlede dig, men du skal også være opmærksom på, at du har mulighed for individuel rådgivning hos Scleroseforeningens socialrådgiver, der hvor du bor. Navn og træffetid kan du finde på Scleroseforeningens hjemmeside.