Gå til hovedindhold

Topkateter og kalkudfældninger

Spørgsmål
Jeg har et problem, der er forbundet med mit topkateter. Jeg er meget glad for denne hjælp, der har holdt mig betændelsesfri i lang tid.

Jeg gætter på at mit drikkevand er meget hårdt, da min hjælper må afkalke elkoger og vaskemaskine 1 gang om ugen. Derfor tror jeg at mit vand indeholder meget kalk. Jeg drikker ca. 2,5 liter postevand dagligt. Desuden bliver jeg "afkalket" 3 gange ugentligt med Uro-Tainer 3,5 %.

Alligevel kan jeg konstatere at min kateterslange stopper til med kalkrester i løbet af 2 uger, efter at den er blevet skiftet.
Det er meget væsentligt at nævne at indgangssåret aldrig får ro til at hele.
Svar
Det er godt at læse, at du grundlæggende er glad for dit topkateter. Nogle mennesker har en meget stor tilbøjelighed til kalkudfældninger på deres kateter. Det gælder især unge mænd, som er meget stillesiddende.
Vandets hårdhed har kun en lille betydning.

Du skal fortsætte med at drikke rigeligt, og få blæren skyllet som du gør ca. hver anden dag. I forbindelse med skylningen skal der bruges rigelig med væske og kraftig skylning, således at bundfaldet i blæren kan blive hvirvlet op og skyllet ud.

Kateteret skal skiftes så hyppigt, som det er nødvendigt og inden at kateterkanalen kalker til, hvilket heldigvis kun undtagelsesvist er nødvendigt så hyppigt som hver 14. dag.
Jeg synes, at du skal undersøges, for at udelukke at du har dannet blæresten. Det gøres nemmest med ultralyd undersøgelse af blæren.

Dit ”indgangs sår” skal ikke hele – ellers lukker kateterkanalen.