Gå til hovedindhold

Topkateter og hyppig vandladning

Spørgsmål

Jeg har i nogle år døjet med at holde på vandet grundet min sclerose. Jeg bruger godt nok kateter, når jeg har været på toilettet, men det hjælper ikke og jeg skal stadig tisse hele tiden. Jeg er derfor blevet foreslået at et topkateter nok er det bedste for mig. Jeg har også prøvet alle mulige piller for blæren, men de hjælper ikke på mig. Mit spørgsmål er nu: Hvordan virker et topkateter?

Svar

Jeg forstår, at du selv bruger kateter efter hver vandladning, og at det ikke er brugen af kateter, som er problemet. Selvom du tømmer blæren tom hver gang, skal du alligevel hyppigt på toilettet, og måske bliver du også . Et topkateter bliver lagt ind i blæren, gennem et stik i den allernederste del af bugvæggen. Kateteret forbindes til en urinpose, som man skal gå med. Det kan være en hjælp for dem, som ikke selv kan tømme blæren.

Desværre er topkateter ikke altid en god hjælp, hvis man har problemer med at holde på vandet, og risikoen for urinvejsinfektion er også større med fast kateter end med selvkateterisation.

Det er min erfaring, at sclerosepatienter ofte skal have blæredæmpende tabletter i dobbelt dosis for at opnå effekt i forhold til, hvad der er normal dosis. Der findes en mulighed for at lamme blæren med indsprøjtninger (Botox) i blæremuskelen. Jeg kan ikke vurdere om dette vil være er god ide for dig. Det kræver en undersøgelse på en urologisk afdeling (urinvejsafdeling).