Gå til hovedindhold

Toiletadgang på rejser - kateter eller ej

Spørgsmål

Jeg er kvinde på 57, som har meget svært ved toiletbesøg, da jeg kun kan stå ved støtte. Denne sommer skal jeg på ferie på Sicilien, og det ved jeg bliver ret svært for mig hver gang jeg skal tisse. Jeg har spurgt urologisk på Rigshospitalet, om de vil lægge kateter på mig - jeg får botoxbehandlinger der, men de meddelte at det gjorde de kun ved lægelig indikation, for det var jo en dyr affære. Jeg har en tid hos egen læge til maj, og ved ikke hvordan hendes stilling er. Har I nogen ide, eller er jeg nødt til at aflyse turen, for jeg syntes jo ikke min datter og svigersøn skal løfte rundt på mig i så lang tid.

Svar

Jeg er ret sikker på, at lægerne på Rigshospitalet ikke tænker på kroner og øre, når de ikke vil lægge kateter på dig, men med ”dyr affære” mere tænker på den risikoen for komplikationer, som et fast blærekateter kan påføre dig.
Du skriver ikke, hvordan du klarer toiletbesøg hjemme. Jeg forstår på dit brev, at det ikke er selve vandladningen, som er hovedproblemet, men at det er dit bevægehandikap og adgangen til toiletterne, som bekymrer dig.

Du får Botox behandlinger mod urininkontinens. Det betyder ofte, at blæren skal tømmes ved selvkateterisation (RIK). Om det er tilfældet for dig eller ej, ved jeg ikke, men jeg finder ikke, at det ændrer afgørende ved din situation.

Jeg ved, at mange scleroseramte rejser med glæde, og det gælder også for folk med dine handikaps, som bør kunne overkommes. Din datter og svigersøn kender jo din sygdom, og det kommer ikke bag på dem, hvis du har brug for hjælp. Tag en snak med dem – og så god rejse.