Gå til hovedindhold

Tilskud til tandbehandling 3

Spørgsmål

Jeg har en veninde, som har sclerose. Hun lider ofte af "bensvigt", hvilket var årsag til at hun for 2 måneder siden faldt og slog munden/kæben. Hun gik først til lægen, da hun ikke kunne holde smerterne ud i kæben ud mere. Det viste sig at kæben var brækket, men at hun havde gået for længe med den, til at hospitalet kunne gøre noget - hun skal derfor nu have tænderne lavet en tandteknikker. I den forbindelse har hun fået et overslag på ca. kr. 15.000.

Kommunen vil have at hun skal søge enkeltydelse, til betalingen - er det det rigtige at gøre? Jeg tænker her på, at hun (desværre) sikkert kommer til at falde flere gange endnu, da faldet jo "en del" af hendes sygdom.

Hun har desuden søgt om hjælpemidler hos kommunen, men der går ca. 3 måneder før ergoterapeutem kan komme på besøg, og se hvad hun kan få af hjælpemidler - kan det være rigtigt at der skal gå då lang tid, sådan som min venindes situation ser ud? (Min veninde ser desuden meget dårligt, hvilket jo ikke gør det lettere).

Håber du kan give mig svar, med hensyn til hendes "krav" på hjælp.

Svar

Det lyder voldsomt for din veninde.

Den økonomiske mulighed, som kommunen har foreslået er økonomisk hjælp til sygebehandling efter aktivlovens § 82. Det er for så vidt korrekt nok - afgørelse sker i forhold til en økonomisk vurdering. Personer, som modtager pension efter reglerne før 1.1.2003 skal have sagen bedømt efter lov om højeste, mellemste osv. førtidspension § 17 og 18. Her sker ligeledes en økonomisk vurdering.

Jeg går ud fra, at din veninde har undersøgt hvorvidt hun skulle have forsikringer, der i givet fald har mulighed for at dække. Hvis ikke, vil jeg anbefale, at dette undersøges.

Umiddelbart tvivler jeg på, at din veninde kan være omfattet af sundhedslovens § 135, der handler om støtte til tandproteser til personer i tilfælde af funktionelt ødelæggende eller vansirende følger af ulykkesbetingede skader på tænder, mund eller kæber. Jeg omtaler alligevel muligheden, så din veninde måske kan forhøre sig nærmere i sin kommune. I bekendtgørelse om tandpleje (Indenrigs- og Sundhedsministeriets bekendtgørelse 285 af 4.4.2006) er § 17 uddybning af betingelserne.

Jeg er bekendt med, at kommunernes ergoterapeuter har ventetid, men det forhindrer jo ikke, at ergoterapeuten kunne tage stilling til en midlertidig hjælp, så din veninde undgår at falde i mellemtiden.