Gå til hovedindhold

Tilskud til tandbehandling

Spørgsmål

Jeg har fået stillet diagnosen sklerose i august 2011. Under uvisheden begyndte mine tænder at knække over, nede ved tandkødet og flager af mine tænder begyndte at falde af. Da jeg er på kontanthjælp søgte jeg om hjælp fra kommunen, men fik afslag. De snakkede om, at jeg godt kunne spare op til de plantater som skulle til. Vil lige sige at jeg altid har haft meget stærke og sunde tænder, så jeg tænker på om det er sklerosen som spiller ind. Jeg er på meget stærk medicin, og dagligt lider jeg af tandsmerter. Hvad skal jeg gøre, og har du mødt andre med de problemer?

Svar

Kronerne på vores tænder er færdigdannede, når de kommer frem i munden, og kun noget af roden mangler at blive færdigdannet. Alle tænderne er helt færdigdannede, når man er i starten af tyverne. Derefter kan man ikke påvirke tænderne systemisk, altså indefra ved at indtage nogen form for medicin eller fødevarer. Når tænderne først er i munden, er det kun overfladen, der kan blive påvirket af de forskellige ting vi indtager og dermed har i munden.

Det der påvirker overfladen er sukker, der omdannes til syre og generelt meget sure ting. Dette kan give caries, huller i tænderne, eller errosioner. Derudover kan nogle former for medicin give mundtørhed, og hvis man får mange former for medicin, kan dette også medføre mundtørhed. Mundtørhed kan øge risikoen for caries, da spyttet er med til neutralisere syrepåvirkning.

Det, at dine tænder knækker, må derfor have en anden årsag. Det kan være, der er mange fyldninger i tænderne, eller at du bider meget kraftigt sammen, så det giver revner i tænderne. Tal med din tandlæge om hvilken årsag der kan være til at dine tænder knækker. Der er kommet nye regler for hjælp til tandbehandling for kontanthjælpsmodtagere. Du skal igen kontakte din kommune og høre om dine rettigheder, da du må kunne få hjælp efter de nye regler.