Gå til hovedindhold

Tilskud til antispastisk behandling

Spørgsmål

Jeg har Sclerose og fibromyalgi. Jeg får bl.a Klorzoxazon muskelafslappende 250 mg x3. Jeg undrer mig over, at der ikke gives tilskud til medicinen? Findes der andre præparater med samme effekt og som er tilskudsberettiget?

Svar

Mennesker med sclerose er ofte plaget af stive muskler (øget muskelspænding/spasticitet) eller kortvarige kramper i musklerne (spasmer), hvor sidstnævnte også kan være smertefulde. Det skyldes at sygdommen har beskadiget de nervebaner fra hjernen, der normalt afbalancerer spændingen i musklerne.
Muskelstivhed ved sklerose kan behandles med Baklofen/Lioresal eller Tizanidin/Sirdalud. Effekten af disse præparater svinger meget fra person til person, og på nogen virker Baklofen bedst, mens andre har bedre effekt af Sirdalud. Endelig er der kommet behandling med Sativex (medicinsk cannabis), der kan bruges i kombination med et andet antispastisk lægemiddel.
Hvad angår Baklofen og Sirdalud, er disse præparater omfattet af den generelle tilskudsregel og du vil derfor få refunderet udgifter efter det progressive tilskud (CTR). Hvis du skal have Sativex, skal der søges om enkelttilskud, hvilket din neurolog kan gøre. Du kan læse mere om tilskudsregler på pro.medicin.dk hjemmeside