Gå til hovedindhold

Tilskud af vitamin D3 2

Spørgsmål

Min kone har progressiv sclerose, nu på 10. år. Hendes sygdom er meget fremskreden og hun får kemobehandling nu.

Mit spørgsmål vedrører tilskud af D-vitamin.

Min kone får én Multitabs-vitaminpille om dagen, med ca. 5 mQ D-vitamin (100 % af anbefalet daglig tilskud). En læge på scleroseklinikken, anbefalede hende desuden kalktabletter med D-vitamin (ca. 37 mq om dagen.).

Nu er jeg imidlertid kommet meget i tvivl, da en læge, i det nyeste nummer af Scleroseforeningens blad, skriver at D-vitamintilskud muligvis kan forværre progressiv sclerose.

Hvad er din holdning til D-vitamintilskud og progressiv sclerose? Hvor meget D-vitamin om dagen er godt?

Svar

Udgangspunktet for at tage stilling til niveauet af D-vitamin, specielt som tilskud, er at få foretaget en blodprøve via egen læge eller neurologisk klinik. I blodet skal man måle for 25-hydroxy-D-vitamin (eller forkortet 25-OH-D).

Der er efterhånden almindelig enighed om, at alene for at sikre sunde knogler bør niveauet for det målte vitamin D ligge over 80 nmol/l.

Ifølge tidskriftet Diætisten nr 99 2009 skal der ca. 40 microgram D3 dagligt til, for at sikre 25-OH-D over 80 nmol/l, i slutningen af vinteren for næsten alle (97,5% af befolkningen) både unge og ældre. Om sommeren skal dosis reduceres, men det afhænger dog af hvor meget den enkelte opholder sig udendørs i solen.

I Magasinet nr 3 2009 står, at en forskergruppe i Argentina har fundet at scleroseramte, som har attakvis sclerose, har lave mængder D-vitamin i blodet, særlig under attaket. De finder tilsvarende, at det ikke gælder for progressiv sclerose og angiver også, at det sikreste er at få foretaget en blodprøve, som jeg har angivet overfor.

Når man ikke med sikkerhed ved, hvordan noget virker, kan man sige, at det sikreste er at anlægge et såkaldt forsigtighedsprincip. Det er det, man udtrykker i at man ikke kan udelukke, at store mængder D-vitamin kan have den paradoksale effekt, at sygdommen forværres. Men det er altså ikke noget man ved på nuværende tidspunkt.

Opsummerende vil jeg foreslå en blodprøve foretaget, og afhængig af hvordan niveauet ligger i forhold til de 80 nmol/l vil jeg supplere med D3-vitamin. Som angivet overfor kan ca. 40 microgram om dagen være et fornuftigt valg.

Der findes sandsynligvis ikke nogen øvre grænse, sådan som man vurderer det i dag. Tidligere har man angivet max 50 microgram D3 vitamin om dagen.

Indledningsvis ville jeg ikke råde til at give højere dosering end max 50 microgram pr dag, så den kombination I har foreslået er passende, hvis blodprøven viser niveauer under 80 nmol/l. Efter nogle måneder bør man følge op med en ny blodprøve.