Gå til hovedindhold

Tilskud af fiskeolie

Spørgsmål

Jeg er sklerosepatient, og har været det siden januar 2009. I den forbindelse vil jeg høre, om det er ok at tage fiskeolie som indeholder omega 3 fedtsyrer, oliesyre - omega 9 samt D3 vitamin. Medicinen for sklerosen er Avonex 30 mikrogram, som jeg tager en gang ugentlig.

Svar

Indtag af kosttilskud og multiple sclerose er et omdiskuteret emne, hvor råd og anbefalinger fra forskellig side ofte er meget forskellige både i forhold til hvilke tilskud, og i hvor store doser de anbefales at blive indtaget i. Fra et videnskabeligt synspunkt er der ikke på nuværende tidspunkt overbevisende belæg for at sige, at en bestemt kostplan eller særlige kosttilskud vil kunne påvirke sygdommens forløb markant. Det vil sige, at vi ikke på nuværende tidspunkt har overbevisende dokumentation fra store undersøgelser på større grupper af mennesker med sclerose. Det er ikke det samme som, at kosten ikke spiller en stor rolle for mennesker med sclerose, eller at elementer fra kosten ikke kan have indflydelse på forløbet af sclerose hos enkeltpersoner, men der mangler pt. mere viden på området.

Vi ved dog, at en manglende dækning af næringsstofbehovet hos personer med sclerose, er blevet koblet sammen med nedsat immunsystem. Det er derfor væsentligt at sikre, at man får dækket sit næringsstofbehov, dvs. sit behov for energi, vitaminer og mineraler. Dette kan for de fleste mennesker sikres ved at spise varieret - se Fødevarestyrelsens 10 officielle kostråd - og altså uden indtag af kosttilskud. D-vitamin er undtagelsen, idet det kan være svært at få dækket sit behov for D-vitamin via kosten. Netop for D-vitamin anbefaler Scleroseforeningen, at personer med MS bør være opmærksomme på, at få tilstrækkeligt med D-vitamin, og at status (måles ved en blodprøve) bør ligge på 50-100 nmol/L. Gode kilder til D-vitamin er solskin i sommermånederne, og fede fisk i vintermånederne, hvor vi ikke selv er i stand til at danne D-vitamin. Ved lav D-vitaminstatus er det hensigtsmæssigt at indtage kosttilskud i form af D-vitamin. Størrelsen på tilskuddet afhænger af ens D-vitaminstatus.

 Fiskeolier har den egenskab, at de kan virke antiinflammatoriske eller betændelsesdæmpende. Ved indtag af fisk flere gange om ugen får man en naturlig tilføring af fiskeolier. Generelt er indtaget af fede fisk lavt, hvilket betyder, et lavt indtag af omega-3 olier. I den situation kan det give god mening, at tage et tilskud af fiskeolie. Indtag af fiskeolie fra fisken har dog altid den fordel, i forhold til fra kosttilskud, at man også får tilført en lang række andre gavnlige stoffer (fx selen og D-vitamin).

For en del er valget om at indtage kosttilskud et personligt valg, i forhold til ønsket om at afprøve effekten af forskellige tilskud på effekten af multiple sclerose. Jeg vil altid anbefale, at man vender sit indtag af diverse kosttilskud med sin neurolog, idet han eller hun har det fulde overblik i forhold til ens medicinering.