Gå til hovedindhold

Tilbehør til 3-hjulede cykler

Spørgsmål

Jeg har, for år tilbage, lånt en 3- hjulet cykel i kommunens hjælpemiddelafdeling. Jeg har nu behov for en cykel, hvor jeg kan have varer fra indkøb.

Da jeg var på Haslev Sclerosecenter, i oktober sidste år, kørte jeg en tur sammen med fysioterapeuten på en "cigar-cykel" fra firmaet Nihola. Denne cykel synes jeg fungerede godt til mig.

Da jeg søgte om at få den cykel jeg har, udskiftet med en som, som jeg beskrev ovenfor, har plads til vareindkøb, så fik jeg imidlertid et afslag. Begrundelsen for afslaget var, at kommunen mener at de har opfyldt mit kørselsbehov.

Det kan være at det lige skal siges, at jeg havde et attak for en måned siden, hvor der var et synsfelt jeg ikke kunne se. Derfor blev jeg frarådet at køre bil. Jeg har senere været til øjenlægen, som sagde at mit syn igen var okay - i hvert fald til til at køre småture i byen. Men da jeg jo ikke ved, om mine problemer med synet kommer igen, cykler jeg mest. Både for min egen og andres skyld.

Mit spørgsmål er nu: Er det mulight at få tilskud til ovennævnte cyklen? Jeg har, som sagt, afprøvet en der var super for mig. Den koster ca. 12-15.000 kr.

Jeg har tidligere søgt invalidebil, men det gik ikke, da jeg gennem PTU blev testet med automatgear, som jeg ikke havde prøvet før, hvorefter jeg så blev sendt ud i trafikken I København, hvor jeg ellers aldrig selv ville færdes alene. Så det gik desværre ikke.

Derfor håber jeg nu på en cykel med mere plads.

Svar

Din kommune har givet dig afslag, på at udskifte din cykel, til en du kan fragte flere og større varer med hjem ad gangen. I henhold til ov om social service § 112, anses en cykel udelukkende som et transportmiddel - altså transport af dig og ikke varer.

Ud fra det du beskriver, synes kommunes vurdering reglmenteret  og jeg er usikker på, om du ville få medhold i en eventuel klage over afgørelsen. Jeg går ud fra at du har fået kommunens afslag skriftligt og derved har mulighed for at klage, skulle du ønske det.

Jeg ved ikke, hvilken type cykel din kommune har udlånt til dig og hvor meget bagageplads der er på den, men til de fleste cykler er det muligt at købe ekstra cykelkurvel. På hjælpemiddelbasen, www.hmi.dk, kan du, under , finde netop den cykel du har og deraf hvilket tilbehør der findes samt hvor det kan købes henne.

Nihola cyklen, som du har afprøvet på sclerosehospitalet, er også en utrolig populær cykel. Den er primært tænkt som en familiecykel med plads til 2 børn - så der er rigeligt plads foran.

En anden vældig god cykel, er . Den er meget sikker at køre med og er specielt udviklet til det formål. Til denne fåes 3 store cykelkurve – 1 foran og 2 bagved.

Begge cykler kan findes på hmi`s hjemmeside, se linket ovenfor. For at læse mere om cyklerne skal man se under  –> –> trehjulede cykler med 2 forhjul.

Når det ikke er muligt at få en anden cykel via din kommune, kunne det måske være muligt for dig at søge Scleroseforeningen om støtte til en cykel. Foreningen har ind i mellem mulighed for at indstille scleroseramte til legater, og jeg vil da råde dig til at forsøge at søge om et, til dækning af en, for dig, mere brugbar cykel. Jeg er ikke bekendt med kriterierne, men vil henvise til at du kontakter foreningen for yderligere information, om mulighederne for dette.

Held og lykke.