Gå til hovedindhold

Tidlig behandling

Spørgsmål

Jeg har haft et stort attak for 18 måneder siden, med lammelse i venstre arm og ben.

Mit spørgsmål lyder: Bør jeg starte op på medicin? Min læge mener at vi skal vente og se tiden an. Her er det så bare at jeg tænker, om det ikke er bedst at komme i behandling med det samme?

Jeg har kognitive skader efter attakket, det vil sige problemer med hukommelse, koncentration og træthed. Fysisk har jeg desuden mange smerter i højre hofte og ben og bliver hurtigt træt.

Kan sclerosen være årsag til mine smerter og kan jeg gøre noget ved smerterne (som forhindrer mig i at gå ture, hvilket jeg ellers holder meget af)? Røngten viser normale tilstande i ledene.

Svar

Man kan ikke sige noget generelt om hvornår man skal starte med at behandle sclerose. Du kan læse mere om dette under "Medicinsk behandling" på hjemmesiden, hvor der specielt er ét svar du nok kan få gavn af at læse, nemlig:

http://temp.scleroseforeningen.dk/Sp%C3%B8rgepanel/Sp%C3%B8rgsm%C3%A5l%20og%20svar/L%C3%A6ger/Medicinsk%20behandling/Tidlig%20behandling%20-%20men%20hvorn%C3%A5r.aspx.

Som du kan se, afhænger behandlingsstart af om man har haft et eller flere attakker, resultatet af forskellige undersøgelser, sympotmer samt en række andre faktorer.

Sclerose kan være årsag til smerter og du må snakke med din scleroselæge om det er sclerosesmerter du har og i så fald hvilken behandling der kan tilbydes. Med hensyn til smertebehandling, kan du læse mere herom, i dette tidligere givne svar om samme:

http://temp.scleroseforeningen.dk/Sp%C3%B8rgepanel/Sp%C3%B8rgsm%C3%A5l%20og%20svar/L%C3%A6ger/Smerter%20og%20f%C3%B8leforstyrrelser/Behandling%20af%20smerter.aspx.