Gå til hovedindhold

Tidlig behandling

Spørgsmål

Jeg er en 37-årig kvinde, som er gift og mor til 4 børn. Jeg er nu på sygedagpenge. Jeg fik konstateret multipel sclerose i juni måned i år, efter et udredningsforløb grundet føleforstyrrelser gennem et år. Det er den attakvise type. Mine spørgsmål drejer sig mest om den forebyggende behandling. I juli måned begyndte jeg med forebyggende behandling og valgte Avonex, en ugentlig injektion. Jeg oplevede tilbagevenden af min hovedpine en uge efter første injektion, og måtte sygemelde mig fuldtid.

Da jeg havde taget medininen en måneds tid, fik jeg taget kontrol blodprøver på neurologisk afdeling. De viste en forhøjet Alat på 400. Jeg stoppede med medicinen, men mit levertal fortsatte med at stige helt op til en alat på 1400. De medicinske læger havde indtil da taget det meget roligt, og samtidig undersøgt mig for en masse ting for at udelukke andre sygdomme. Da tallet så var på 1400, kom det på tale med leverbiopsi. Dette slap jeg dog for, da tallet derefter begyndte at falde. Det er nu på knap 400, og falder som det skal stille og roligt. Jeg ved godt, at det højst sandsynligt var Avonex, som jeg ikke tålte og dermed er der et andet førstevalgspræparat, som jeg heller ikke må få.

Jeg har faktisk ikke meget lyst til at tage noget medicin overhovedet. Synes bare at jeg fik det meget dårligere med medicinen. Jeg ville spørge, hvilken type medicin som er mest skånsom? Er der bivirkninger ved alle præparater? Jeg tør ikke prøve det nye medicin, da det ikke er gennemtestet. Jeg er jo faktisk ikke så slemt ramt af min sclerose. Det som er værst for mig er trætheden, men det hjælper medicinen vel ikke på? Er der mange som fravælger medicinen, og i stedet forsøger at holde sygdommen i ro med motion og sund kost? Hvad kan I anbefale? Jeg har en tid i slutningen af november, hvor jeg skal tale med en læge om andre typer forebyggende medicin. Jeg er bare meget i tvivl, om jeg overhovedet har lyst til at tage noget, men tør måske heller ikke lade være.

Svar

Jeg kan godt forstå, at du er bekymret for at starte en ny sclerosebehandling, når du har haft så mange bivirkninger på Avonex. Det er heldigvis sjældent, at behandlingsforløb på interferon er så problematiske og det samme gælder for de fleste andre sclerosebehandlinger, som tåles og fungerer i det daglige uden væsentlige gener.

Mit råd til dig er derfor, at prøve en anden forebyggende sclerosebehandling, så sygdommen kan holdes nede fra starten. Alle undersøgelser viser, at når sclerose diagnosticeres, har den allerede etableret sig og findes mere udbredt i central-nervesystemet, hvilket påvirker nervecellerne og deres funktion. Sygdommen har på den måde en "stum" fase, inden den bryder ud og er altså også aktiv mellem attakkerne, uden at man nødvendigvis mærker det. Derfor anbefales tidlig behandling, for at få sygdommen i ro, da det forbedrer den langsigtede prognose.