Gå til hovedindhold

Testamente og tvangsarv

Spørgsmål

Jeg har et kolonihavehus, som jeg gerne vil have at min datter og stedsøn fra mit ægteskab skal arve. Problemet er at jeg også har to børn mere, som jeg ikke har noget forhold til, og ønsker ikke at de skal have andel i kolonihuset. Kan jeg lave et testamente, eller hvordan er det med tvangsarv?

Svar

Jeg kan forstå, at det er dit ønske, at din datter og stedsøn skal arve dit kolonihavehus, samt at det er dit ønske, at dine to andre børn skal arve mindst muligt efter dig. Jeg lægger til grund, at du ikke er gift nu.

Med et testamente kan du bestemme, at to af dine børn alene skal arve deres tvangsarv efter dig. Tvangsarven udgør 1/4 af din formue, og denne 1/4 skal de dele med din datter, som også har krav på sin tvangsarv efter dig. Resten kan du testere over. Dvs. du kan f.eks. bestemme at 3/4 af arven efter dig, herunder kolonihavehuset, skal tilfalde din datter og stedsøn.

Hvis du ikke laver et testamentet, er det arveloven der bestemmer, hvordan arven efter dig skal fordeles. Arveloven siger, at når man ikke er gift, så skal alt hvad man efterlader sig tilfalde børnene til deling. Jeg vil anbefale, at du kontakter en advokat og drøfter dine muligheder for oprettelse af testamente.