Gå til hovedindhold

Taleudtrætning

Spørgsmål

Jeg har primær progressiv sklerose og har primært gener i benene. Det er dog slet ikke det jeg vil spørge om. Mit aktuelle problem er stemmen.

Jeg bliver meget hurtigt træt i stemmen når jeg taler. Jeg forsøger derfor ofte at tale så lidt som muligt - og gerne i korte sætninger. Men jeg er meget i tvivl; skal jeg forsøge at behandle det som et halsproblem, eller kan årsagen være sklerosen, som jeg jo så ikke kan gøre noget ved?

Svar

Taleproblemer skyldes ofte udtrætning af af musklerne i ansigt, svælg og tunge, hvilket jeg også tror er problemet hos dig.

Mennesker med sclerose har øget udtrætning af mange funktioner, både af den motoriske funktion, som for eksempel kræfter i arme og ben, men også af andre funktioner, som for eksempel læsning, koncentrationsevne og andre mentale funktioner.

Udtrætning af talen betyder, at man ofte må økonomisere med sin energi, som du selv har erfaret. Talen kan dog bedres, ved at søge råd og vejledning hos en talepædagog, hvilket du kan tale med din skleroseklinik eller kommune om. I den forbindelse kan man også vurdere, om du får åndenød når du taler, hvilket kan være en medvirkende årsag til talebesvær hos mennesker med MS.