Gå til hovedindhold

Tale- og sprogproblemer

Spørgsmål
I forbindelse med flere attakker i ansigtet, er min tunge desværre blevet påvirket. Derfor skal jeg nu tænke over hvordan jeg placerer tungen når jeg taler.

Det danske sprog er sådan set ok (læs: Det kan jeg leve med), men så er der de udenlandske sprog; engelsk har jeg altid kunnet klare mig med, men det er nu blevet langsomt, det er svært at placere tungen og ordene står jeg og "roder" med. Ordene er der, men det er svært at udtale dem. Tysk har jeg helt opgivet.

Nu har jeg givet mig selv den udfordring at lære spansk. Både fordi jeg, igen, vil til Sydamerika og rejse rundt og fordi "de kloge" påstår at det at lære nye sprog er den bedste måde at holde hjernen frisk/ i gang på. Nu sidder jeg så og ser på bogstaver der danner ord jeg stort set ikke kan udtale. Min tunge har jeg svært ved at placere, så jeg får ordene til at lyde som de skal.

Hvordan skal jeg træne for at få "tungen på gled"? Er der noget spansklæreren kan gøre (han er både flink og tålmodig)?
Svar
Ud fra din beskrivelse kunne det tyde på, at det er talemotorikken, der er blevet påvirket og dermed ikke "lystrer", som den engang har gjort.

Det er vanskeligt at afgøre, om dele af selve sprogfunktionen også er blevet påvirket, således at det for eksempel er blevet sværere at finde ordene, når de skal bruges.

Hvis du bor i Københavnsområdet kan du måske få råd og vejledning, eventuelt undervisning, på Center for Specialundervisning for Voksne (CSV). I Hillerød hedder det tilsvarende center "Kommunikationscentret".

Jeg er ikke bekendt med, hvad der findes i den øvrige del af landet, men der bør være et tilbud.