Gå til hovedindhold

Tager mor sin sygdom alvorligt nok

Spørgsmål

Min mor fik konstateret MS i 2011, efter længere tids sygdom. Mit spørgsmål er nok flere sammenhængende spørgsmål, jeg er lidt i vildrede. Hun bliver hurtigt træt, selvom hun får sine "pep-piller". Er det normalt? Hun er af den gamle skole, som så ikke vil tage medicin, med mindre det virker. Så hun er skeptisk overfor dem. Jeg mener jo at hun bør tage dem uanset.

Hun glemmer ofte rigtig mange ting. Nogle dage er værre end andre. Vil det bare blive værre og værre? Jeg er bange for, at hun ikke selv vil indse, hvor syg hun er. Det virker som om hun er i en form for benægtelse. Og hun vil nok mene, at det er vi andre der overdramatiserer. Og det bekymrer mig, da jeg har 2 mindre søskende, der stadig er hjemmeboende og afhængige af hende. Og jeg og mine børn vil jo selvfølgelig også gerne have så meget ud af hende som muligt. Jeg må nok sige at det er en lumsk sygdom. Når man ikke rigtig ved hvilken tidsramme, man har at gøre med.

Svar

Din mor har fået konstateret Sclerose i 2011 efter længere tids sydom, og du er i vildrede med hvorvidt hun har sygdomserkendelse. Og det bekymrer dig.

Som hos de fleste, der enten selv får sygdommen sclerose, eller for de pårørende, der er tæt på, opstår der mange bekymringer og mange spørgsmål og tvivl. Det skyldes ikke mindst at sygdommen arter sig så forskelligt - både fra person til person og - ikke sjældent - fra dag til dag. Mange symptomer er tillige usynlige. At sygdomsforløbet  på mange måder er så uforudsigeligt og foranderligt, gør det til en meget vanskelig sygdom at leve med og forholde sig til. Symptomerne forværres ofte med tiden, men kan også blive ved at være på samme måde.

De symptomer din mor har, nemlig træthed og hukommelsesproblemer, er faktisk typiske sclerosesymptomer, som kan have stor indflydelse på livskvalitet og trivsel.

Du skriver, at du er bange for, at din mor ikke vil indse ”hvor syg hun er”, og du mener at hun er i en form for benægtelse. Du er bekymret for hvad dette betyder for dine 2 mindre søskende, som stadig bor hjemme hos hende og er afhængig af hende. Du er også bange for om hun passer godt nok på sig selv.
I forhold til din mors symptomer, tror jeg det er en stor hjælp at tale med hende om din tvivl og dine spørgsmål. Det hjælper som regel både på usikkerheden og på nærheden i familien at få talt om tingene. Ofte er man bange for at den anden skal blive stødt eller være afvisende, og det er da også sårbart for alle. Men det hjælper at få talt om det!

Det kan undertiden være en god hjælp at have en sclerosekyndig person såsom sclerosesygeplejersken, lægen eller scleroseforeningens psykologer ved hånden. Psykologerne tilbyder såvel individuelle som familiesamtaler, hvor usikkerheden og spørgsmålene kan få plads og erfaringsmæssigt er det meget lettende . Psykologerne kan du komme i kontakt med på hverdage mellem 11.00 og 12.00 på telefon 3646 3646.

Du kan også selv søge mere information på vores hjemmeside eller rekvirere vores brochurer vedrørende træthed og kognitive vanskeligheder.