Gå til hovedindhold

T celler hos mus og CCSVI

Spørgsmål
Jeg har siddet og læst om et museforsøg, og efter bedste evne oversat dette til dansk, hvilket jeg så har nogle spørgsmål til.

Hvis det er normalt at sclerosepatienter har C-8 celler med 2 receptorer, kan I, i lægeverdenen, så ikke prøve at teste nogle af de sclerosepatienter, som er blevet behandlet for veneforsnævring, da dette jo vil være en god indikation for, om det er opkoncentrering af blod som kan forårsage udviklingen af den høje cellepopulation, som tilsyneladende koder for de supereffektive dræberceller?

Se evt. disse link: http://www.themultiplesclerosis.com/breakingnews.htm (en artikel vedrørende det pågældende forsøg) og http://www.themultiplesclerosis.com/breakingnews.htm (min oversættelse).
Svar
Den omtalte undersøgelse vedrører en skleroselignende sygdom hos mus. Der er tale om meget basal immunologisk forskning, og det er fuldstænding uklart, om fundene har nogen relevans for sklerose hos mennesker.

Kort fortalt har de amerikanske forskere fundet, at der hos mus findes betændelsesceller (T celler), der er i stand til at genkende flere forskellige molekyler fra hhv. virus og musen selv (se http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20526343).

Hvis virus aktiverer cellerne kan de skade musen selv, da den aktiverede celle udover virus også kan genkende dele af nervesystemet.

Som det ofte er tilfældet med grundforskning er der meget langt fra disse resultater til praktisk behandling hos mennesker. Der er ingen grund til at tro, at der er nogen sammenhæng mellem dette fænomen og CCSVI, som er betegnelsen for teorien om at sklerose skyldes forsnævring af blodårer i hjernen og rygmarven. De mus, der er brugt i forsøgene har for eksempel ikke unormale blodårer i hjernen og rygmarven.