Gå til hovedindhold

Synsnervebetændelse og føleforstyrrelser i hænder

Spørgsmål

For kort at opridse min situation, så fik jeg for nu godt fire måneder siden en "sandsynlig" synsnervebetændelse, som min øjenlæge sagde det. Nogle uger efter begyndte jeg så at få nogle føleforstyrrelser i mine hænder - særligt når jeg vågnede om morgenen.

Siden denne "sandsynlige" synsnervebetændelse samt føleforstyrrelser, har jeg først været til neurolog og siden fået lavet en MR-scanning. Scanningen viste ingen plaks eller andre sclerosetegn i øvrigt, hvilket jo må siges at være rigtig godt nyt!

Imidlertid er jeg stadig i tvivl om, hvad jeg så eventuelt fejler? Jeg har nemlig stadig den samme synsnedsættelse på mit ene øje, og har stadig føleforstyrrelser i hænderne, når jeg vågner.

Har du nogen som helst anelse om, hvad dette kan skyldes?

Svar

Tillykke med resultatet af MR-scanningen af hjernen.

Føleforstyrrelser i hænderne kan have mange årsager. Sclerose er en mulighed (om end ikke særlig sandsynlig, når MR af hjernen er normal, men det kan for eksempel skyldes en betændelsesreaktion i rygmarven).

Påvirkning af selve nerverne i armene er en anden mulighed, hvilket kan forekomme som led i sukkersyge og alkoholoverforbrug eller B-vitaminmangel, men så vil der typisk også være føleforstyrrelser i fødderne.

Lokalt tryk er en anden mulighed, for eksempel hvis du har ligget på armen. Dette er dog usandsynligt hvis det er begge arme samtidigt. En nerve til tommelfinger, pegefinger og langemand kan være klemt ved håndleddet. Du skriver ikke varighed af symptomet føleforstyrrelser og heller ikke om det er hele hånden(?).

Det kan desuden være psykisk relateret og der er også andre muligheder.

Man kan komme det nærmere ved undersøgelse ved neurolog og kan supplere med nerveledningsundersøgelse enten generelt (SEP i fagsprog) eller af den omtalte nerve (n. medianus). Tal med din egen læge om henvisning - eller genhenvisning - til neurolog.