Gå til hovedindhold

Synnervebetændelse og normal MR

Spørgsmål

Jeg er 37 år og har for ca. 3 måneder siden oplevet nedsat syn på mit ene øje, hvor en del af synsfeltet blev, og stadig er, sløret. Øjenlægen har stillet diagnosen synsnervebetændelse.


Jeg har nu været igennem en del undersøgelser; blodprøver der ikke viste noget og MR-scanningen der heller ikke viser tegn på sclerose.

Øjenlægen siger at min synsnerve ser næsten normal ud - dog måske en smule bleg i forhold til den anden. Mit syn har stort set ikke forandret sig fra første dag.

Jeg skal til kontrol igen om et par måneder, men ellers er mit indtryk at behandlingen/undersøgelsen er slut.

Kan I hjælpe mig til at sige noget om hvad udsigterne er for mit vedkommende - er mit syn permanent nedsat eller hvornår kan man med sikkerhed sige at det ikke bliver anderledes? Og selvom MR-scanningen ikke vistetegn på sclerose, hvordan er udsigterne så for senere udvikling heraf?

Jeg har læst at "corticosteroids" kan være en mulig behandling i nogle tilfælde - kan I sige mere om dette?

Svar

Det er et godt prognostisk tegn at du har normal MR-scannning af hjernen. Din risiko for at udvikle multipel sclerose er så væsentlig lavere, end hvis du havde læsioner på MR-scanning af hjernen, og er livslangt nok i størrelsesordenen ca. 10%.

 

Med hensyn til synet kan der ses forbedringer op til ½-½ år efter debut, men den største bedring sker typisk i de første ca. 3 måneder, så hvis synet har stået stille i et stykke tid er der en ret stor risiko for at det er blivende forandringer.

 

Binyrebarkhormon (corticosteroids) har ingen effekt på den blivende synsfunktion, og der er desværre ikke rigtig noget du kan gøre. Ofte siger patienterne at de med tiden vænner sig til synsnedsættelsen; hjernen kan tilvænne sig nye synsindtryk.

 

Der er dog stadig håb for en vis bedring, men du skal nok ikke forvente mirakler.