Gå til hovedindhold

Symptomer efter for hård træning

Spørgsmål

Mit overordnede spørgsmål går på, om jeg muligvis oplever ubehag som følge af overtræning? Jeg er begyndt at gå til Pilates hos en professionel træner. Han er virkelig god, og holdet er lille (6 personer) så han kan holde øje med om alle gør tingene rigtigt. Det er et almindeligt hold, ikke et sclerose-hold.

Jeg har alle mine funktioner i behold, trods flere attakker gennem mine 8 år med sclerose. Jeg har i perioder oplevet at være svagere i den ene side, men min neurolog finder ikke at dette er udtalt. Min balance er normal (neurologen siger endda at den er meget fin). Jeg føler mig dog ofte lidt usikker - særligt når jeg er træt.

Jeg var til træning for to uger siden og oplevede, at jeg især i træning af inderlåret begyndte at ryste rigtig meget efter ganske få sekunder med en øvelse. Jeg fortsatte (hvilket jeg måske ikke skulle have gjort?). Der var ikke så mange gentagelser, så jeg kløede på. Træningen tog en time og koncentrerede sig meget om benene, men også om resten af kroppen (selvfølgelig hele tiden med fokus på core-træning).

Dagen efter mærkede jeg en muskelømhed i ben, mave og arme, som jeg tænkte, at jeg kunne forvente. Men i løbet af eftermiddagen begyndte min balance at blive dårligere, og om aftenen følte jeg at "jorden skred under mig" og jeg måtte sætte mig ned - det holdt det dog ikke op af. Jeg udviklede desuden en spændingshovedpine som startede i nakken og gav mig ondt i panden.

Jeg gik til min praktiserende læge, som mente at mit svimmelhedsanfald og hovedpine skyldtes en virus som havde sat sig på balancenerven. Jeg havde lidt feber (37,5) og var træt. Jeg havde 3 uger tidligere ligget med influenza, som hun mente at jeg ikke helt havde fået bugt med, og som derfor havde gjort mig modtagelig for andre vira.

Jeg lod være med at gå til min pilates-time ugen efter. Jeg havde jo trods alt ligget i sengen og ville ikke udfordres unødigt. I går gik jeg så derhen igen; jeg følte mig klar, og var også glad da jeg gik derfra. Følte mig fuld af energi. Fokus havde ikke været så meget på benene og jeg holdt igen med træningen.


I dag syntes jeg dog at jeg igen går og er lidt svimmel igen - ikke lige så voldsomt, men alligevel fik det mig til at tænke på, om jeg måske klør for hårdt på med træningen? Jeg kan se i tidligere svar at du skriver, at balance-træning kan være meget udmattende - og meget af pilatestræningen er jo balancetræning: stående, liggende, siddende. Tror du det er for meget for mig, og at det er derfor jeg går og bliver svimmel?

Svar

Jeg tror du overtræner, da du ud over normal muskelømhed efter træning, også får en påvirkning af din balance på grund af muskulær udtrætning. Denne udtrætning varer normalt længere tid hos personer med sclerose end hos personer uden sclerose.


Spændingshovedpinen kan eventuelt skyldes at du, mens du træner, koncentrerer dig så meget, at du også spænder i nakke og skuldre - i din iver for at gøre det rigtigt. Svimmelheden kan også hænge lidt sammen med dette/den kan skyldes at du, grundet den dårligere balance, føler dig mere usikker på benene og dermed føler dig svimmel.

Jeg vil klart anbefale dig at træne mindre hårdt. Spørg instruktøren om han har et hold, der ikke er helt så hårdt/koncentreret. Hvis det er tilfældet så gå over på det hold og byg det gradvist op. Så kan det jo være, at du om nogle måneder, har bygget så meget styrke og udholdenhed op, at du kan komme tilbage til dit nuværende hold.


Hvis han ikke har et andet hold, så spørg om det er muligt at fortsætte på holdet, uden at du laver så mange gentagelser, som de andre, så du dermed ikke bliver så udtrættet.