Gå til hovedindhold

Sygedagpenge, § 56

Spørgsmål

Jeg har for nyligt fået konstateret sclerose, lægerne mener dog at jeg har haft det i nogle år. Det var mit livs chok at få denne diagnose, men jeg kan så bedre forstå hvorfor jeg har haft det som jeg har.

Jeg kæmper en brav kamp for at komme igennem min arbejdsdag (er fuldtidsansat i et firma hvor jeg har være ansat rigtig mange år). Det er ikke et hårdt job rent fysisk, det er dog meget stressende, med projekter med stramme deadlines, ansatte der bliver skarpt målt i effektivitet, mange "karierre-mennesker" og så videre.

Jeg kæmper med en uoverskuelig træthed, synsforstyrrelser, en "træt" ryg, føleforstyrrelser m.m. Når jeg kommer hjem fra arbejde bliver jeg nødt til at sove 1-1½ time, for at holde nogenlunde ud en 3 timers tid med min familie. Godt nok er mine børn ikke små mere, men det går jo alligevel ud over dem også.

Jeg kan slet ikke længere overskue at skulle skal passe mit arbejde og så ikke kunne hænge sammen når jeg er hjemme med min familie.

Mit spørgsmål til dig, drejer sig egentlig bare om den der §56. Hvis jeg for eksempel blev sygemeldt en kort periode for at komme nogenlunde til kræfterne igen, hvordan er jeg så stillet? Vil jeg få den samme løn som jeg plejer eller er det kun sygeløn, og vil min arbejdsplads få dækket min løn ind via denne paragraf?

Svar

På dit meget konkrete spørgsmål kan jeg svare, at din løn under sygdom afhænger af den overenskomst, som du er ansat efter.

Er du funktionær og som følge deraf berettiget til løn under sygdom, modtager du samme løn ved sygemelding - uanset om sygefravær dækkes af § 56 eller ej. Andre overenskomster har andre aftaler vedrørende aflønning under sygefravær.

Arbejdsgiver får - ved en § 56 aftale - refunderet sygedagpenge fra 1. fraværsdag begrundet i den lidelse, som har udløst § 56-aftalen. Dagpengesatsen udgør p.t. max 97,97 kr. pr. time, svarende til 3.625 kr. pr. uge.

På Scleroseforeningens hjemmeside findes der en del mere information om § 56, under og siden .