Gå til hovedindhold

Sygdomsmeddelelse og fleksjob

Spørgsmål

Er en kvinde på 36 år, der i 2001 fik diganosen sclerose. Har haft det godt, men har desværre nu fået et attack. Grundet dette attack er jeg i disse dage i behandling på sygehuset, og mens jeg ligger her tænker jeg meget over hvor meget jeg kan magte rent arbejdsmæssigt.

Jeg er i fast job og er fuldtidsansat, men tænker at det kan være nødvendigt at gå ned i tid - er det muligt?

Min chef ved intet om min sygdom og er klar over at jeg skal fortælle dette nu. Jeg er meget træt og har ikke rigtig nogen følelse i min krop, jeg kan godt bruge den, det er bare meget anstrengende.

Jeg aner ikke hvad der er det rigtige at gøre for mig lige nu. Kan du hjælpe mig lidt videre?

Svar

&#160

Det rigtige at gøre nu, er at få et overblik over de ting der skal tages fat om. Her tænkes på kontakt til kommunen, samt kontakt til din arbejdsgiver.

Du skal kontakte din kommune, og få en snak med en sagsbehandler. Her kunne du, hvis det stadig er muligt for dig, snakke med sagsbehandleren på hospitalet i første omgang. Den endelige sagsbehandling og indstilling foretages dog af din kommune. Men sagsbehandleren på hospitalet kan forberede dig lidt, og sætte dig ind i sagsgangen.

Om du skal gå ned i tid, er jo en vurdering som du og lægerne skal foretage. Det er en naturlig tanke som du har det nu, men det er jo reelt først en beslutning du kan træffe, når du ser, hvordan du har det efter dit attack. Det behøver jo ikke nødvendigvis at have ændret din situation.

Men, hvis det er dit ønske at gå på nedsat tid, er fleksjob-ordningen en god ordning, der giver dig mulighed for nedsat arbejdstid med lønkompensation. Ordningen bliver lavet i tæt samarbejde med en arbejdsgiver, muligvis din nuværende. Processen og reglerne for ordningen er beskrevet i tidligere svar.

Om det er muligt at få den ordning i stand på din nuværende arbejdsplads, er noget der skal afklares. Så, som noget af det første bør du begynde at forberede samtalen med din arbejdsgiver. Afhængig af arbejdspladsens værdier og kultur, måske med en fra personaleafdelingen samt med din chef. Hvis du føler det mest trygt, så kun med din chef i første omgang. Du kunne måske finde en bisidder til dig selv også. (for eksempel din sagsbehandler).

Under alle omstændigheder mener jeg, at du bør give din chef tid til at forberede samtalen, og at du derfor bør sende et brev, der kort forklarer din situation, samt hvad du ønsker af mødet - altså hvilken løsning du gerne så. Brevet kunne indledningsvist beskrive, hvor glad du er, og har været, for jobbet, måske lidt om hvad du føler du har tilført, samt dit ønske om at fortsætte.

Til samtalen skal du:

1) Sætte nogle ord på, der giver din arbejdsgiver en forståelse for, hvorfor du ikke har meldt ud tidligere.

2)Sætte dig godt ind i fleksjob-ordningen, hvis det er den der er aktuel, så du kan fortælle din arbejdsgiver, hvad den går ud på. Herunder den administrative betydning det har at have en ansat på fleksvilkår.

3) Og endelig, fremhæve de positive sider ved at beholde dig, dog på lidt ændrede vilkår.

Du skal være klar over at dit møde med din arbejdsgiver nok kommer før der ligger en afklaring på fleksjob. Det kan betyde at samtalen bliver mere teoretisk, men det skal ikke ændre på din forberedelse og dit mål; nemlig at afklare, om de som udgangspunkt, er positivt stemte for en eventuel fleksordning.

Det positive er så at det (at du har sclerose) nu er kommet frem, og du derfor ikke skal være nervøs for konsekvenserne.

Held og lykke.