Gå til hovedindhold

Svingende syn

Spørgsmål
Jeg har de sidste 10 år fået Gabapentin for nervesmerter, efter en operation for discusprolaps. Jeg får en dosis på 5 x 400 mg pr. døgn.

Grunden til at jeg skriver er, at jeg, det sidste år, har fået en del problemer med mine øjne. Mit syn skifter med op til +1,0 pr. dag. Det vil sige at hvis den for eksempel er på 0,75 den ene dag, er den måske 1,75 den næste. Jeg er blevet set af optiker og øjenlæge, samt  blevet undersøgt for gigt og sukkersyge.

Jeg har læst, at bivirkningerne på Gabapentinen er synsforstyrrelser, dobbeltsyn og nystagemus. Ingen synes dog at tro, at mine problemer har noget med Gabapentinen at gøre. Har I erfaringer med langsigtet brug af dette præparat?
Svar
Du nævner ikke din alder, men især hvis du er middelaldrende kan det være et spørgsmål om skiftende nærindstilling (akkomodation). Evnen hertil svækkes med årene, så der typisk i fyrrerne eller halvtredserne bliver behov for læsebriller. Øjenlægen kan dryppe øjet med noget medicin, der midlertidigt "lammer" akkomdationen, og ved så at kaste lys ind gennem pupillen og få det tilbagekastet, kan man måle øjets brydning.

En anden mulighed er tørre øjne, hvor dækning af hornhinden med tårefilm kan veksle og dermed lysets brydning. Dette kan måles simpelt hos en øjenlæge, ved at dryppe øjet med et farvestof (flourescin) og kigge på øjet igennem en linse.

Man kan supplere med at måle tåreproduktion med et filterpapir, der kortvarigt sættes lige ind under nedre øjenlåg.

Jeg ved ikke om disse undersøgelser er foretaget?

Du kan eventuelt opsøge din øjenlæge igen, eller en anden (og få en såkaldt second opinion).

Gabapentin er et velkendt og hyppigt brugt præparat og jeg har ikke hørt om problemet før, ligesom det ikke ikke er beskrevet som en kendt bivirkning. Det er også usandsynligt at det først viser sig efter 10 års brug.

Ultimativt, hvis ovennævnte ikke giver en god forklaring, kan man kontakte producenten og høre om der internationalt er rapporteret lignende i deres bivirkningsdatabase.