Gå til hovedindhold

Svimmelhed ved Gilenya

Spørgsmål

Jeg er en pige på 62 år, som fik diagnosen attakvis sclerose i februar 2005. Jeg har fået Avonex i 5 år, og har derefter fået Tysabri i 128 uger. Nu er jeg blevet testet positiv for JC virus, og er derfor blevet tilbudt at fortsætte med Gilenya.

Jeg er meget i tvivl, da jeg lider meget af svimmelhed og har balanceproblemer. Jeg har læst at en af bivirkningerne godt kan være svimmelhed, og det har jeg nok af. De sidste 3 uger har svimmelheden været lidt af en udfordring, i perioder af 15 til 20 minutters varighed samtidig er der kuldefornemmelser i nakken og højre arm. Disse anfald kommer 2 til 4 gange om dagen. Jeg vil gerne høre din mening.

Svar

Hvis man har JC virus i kroppen er der risiko for at udvikle en alvorlig hjernebetændelse (PML), såfremt man er i Tysabribehandling. Derfor anbefaler man skift til Gilenya, hvor effekten af behandlingen, kan sammenlignes med Tysabri, men hvor der ikke er risiko for PML.

Når behandling med Gilenya startes, vil de fleste opleve et forbigående fald i pulsen, mens blodtrykket stiger en lille smule. Få vil opleve svimmelhed i forbindelse med Gilenya opstart, som følge af medicinens påvirkning af hjerte og kredsløb, men svimmelhed er i øvrigt ikke en karakteristisk bivirkning, man ser ved Gilenyabehandling hos hjerteraske mennesker. Derfor mener jeg roligt at du kan skifte til Gilenya uden at være bange for forværring af svimmelheden.