Gå til hovedindhold

Svimmelhed og trykken i hovedet

Spørgsmål

Min frustration går på, at jeg ikke kan "nå igennem" til min tilknyttede læge.

Jegg har siden 1997 sagt at jeg havde sclerose, men er altid blevet ignoreret af mine læger - i juli 2008 fik jeg så diagnosen.

Mine spørgsmål går nu på: Hvad betyder det, at jeg ikke har fået medicin i de mellemliggende år, hvor jeg jævnligt har haft attacks?

Jeg ar til kontol på hospitalet i sidste uge, og, ifølge min læge, har jeg det fint. Min virkelig er dog en lidt anden: Jeg ikke kan går mere end ca. 50 meter, før trykket i mit hoved bliver så voldsomt, at jeg ikke kan se og ofte falder omkuld. Jeg har det konstant som om der sidder en styrthjelm, som er en størrelse for lille, omkring mit hoved.

Jeg kan ikke gå alene på gaden, kan ikke handle ind, kan ikke deltage i sociale arrangementer og så videre. Kort sagt, er der nærmest ikke det jeg kan magte.

Min læge og den sygeplejerske jeg har fået tildelt, siger, at sådan er det at have sclerose, at intet kan gøres og at jeg bare må leve med evig svimmelhed.

Jeg kender mange sclerosepatienter, men ingen af dem har, som jeg, været svimle 8 måneder i træk, med en konstant trykken i tindingerne.

Jeg spekulerer nu på, om det er en fejldiagnose? Jeg har prøvet alle mulige alternative behandlere - akkupunktur, zoneterapi, massage, magnetmåtte, Cranio Sakral terapi - for at se om de kan fjerne "hjelmen", men intet hjælper.

Svar

Jeg forstår godt din frustration, over at dine daglige aktiviteter hæmmes af de omtalte symptomer.

Svimmelhed er et hyppigt symptom ved sclerose (og mange andre helt forskellige sygdomme), men styrthjelmfornemmelsen og synstab - hvad vil det iøvrigt sige? Mener du, at sortner det for øjnene eller bliver det tåget eller dobbelt? - er ikke noget typisk ledsagesymptom til svimmelhed.

Styrthjemsfornemmelsen og trykken i tindingerne tyder på spændingshovedpine, som ofte kan behandles med rådgivning, livsstilændring, medicin, fysioterapi eller en kombination heraf.

Har du talt med egen læge om det og har du fået målt blodtryk for nylig? Ellers bør det gøres. Har du prøvet, om hovedpinetabletter hjælper? Hvis du har taget dette i større doser dagligt, kan der være tale om en medicininduceret hovedpine.

Svært behandlelige tilfælde af hovedpine, kan egen læge henvise til hovedpineeksperter på Dansk Hovedpinecenter på neurologisk afdeling i Glostrup, med henblik på en tværfaglig vurdering. Der er dog mange måneders ventetid.

Du har også mulighed for, at ønske at blive set af en anden læge på din neurologiske afdeling, eller benytte dig af loven om , hvis du vil have en såkaldt second opinion.

At stille diagnosen sclerose kan være lumsk (og nemmere set i bakspejlet, men sådan er virkeligheden jo ikke), og det er svært at vurdere om du ville kunne have vundet noget ved tidligere diagnostik og behandling. Forløbet er meget individuelt.