Gå til hovedindhold

Svimmelhed og føleforstyrrelser i munden

Spørgsmål

Jeg har haft sclerose i 3 år, hvilket mest har manifesteret sig i mine ben samt betydet vandladningsproblemer (lille aktiv blære). Her på det senste har jeg, udover de tidligere omtalte symptomer, også døjet med voldsom svimmelhed og føleforstyrrelser i munden (især når jeg spiser).

Det sidste, altså føleforstyrrelser i munden, har jeg aldrig hørt om i forbindelse med sclerose? Er det noget der er beskrevet før, og er det noget jeg skal regne med vil fortsætte?

Det kan være at jeg lige skal nævne, at jeg får Avonex, og bruger Ercoril et par gange om ugen.

Svar

Du spørger om svimmelhed og føleforstyrrelser i munden kan have noget med sklerose at gøre, og det kan det faktisk godt. Såvel ligevægtcenteret som følesansen i munden, er sansekvaliteter der registeres i hjernestammen (det der på dansk hedder den forlængede rygmarv). Hvis sklerosen rammer hjernestammen er svimmelhed et hyppigt symptom.

Det kan således godt være et attak du har, og hvis symptomerne er meget generende, må du snakke med din neurolog om eventuel behandling. Helingen efter attakket kan vare op til tre måneder, men symptomerne vil som regel begynde at svinde igen efter 2-3 uger.