Gå til hovedindhold

Svimmelhed

Spørgsmål
En af mine patienter er svimmel på en helt speciel måde. Hun føler hendes krop og hoved er ligesom i en osteklokke.
Når f.eks. hendes krop bevæger sig føles det som om hovedet ryger ind i osteklokkens sider. Hun har været svimmel i ca 3½ år nu.

Kan der gøres noget ved dette fænomen?
Svar
Svimmelhed er et ret almindeligt symptom ved sklerose – men også ved en lang række andre sygdomme. Desværre bruger mange mennesker ordet svimmelhed om helt forskellige gener, så det er vigtigt at vide præcis, hvordan svimmelheden opleves hos den enkelte. Som læge bruger man ofte ordet svimmelhed eller ”vertigo” om en fornemmelse af, at det hele ”kører rundt” eller ”gynger som på et skibsdæk”, d.v.s. at man har en fornemmelse af bevægelse.
Denne svimmelhed er ofte forbundet med kvalme og evt. opkastninger. Den ses imidlertid ikke kun ved sygdomme i nervesystemet, men også ved sygdomme i det indre øre. Det vil ofte være nødvendigt med en ørelægeundersøgelse for at afklare, om årsagen til svimmelhed er sklerose eller en øresygdom.  

Hos skleroseramte kan svimmelhed også skyldes problemer med øjenbevægelserne, som kan give dobbeltsyn eller rykvise øjenbevægelser. Dette opleves nogle gange som svimmelhed. Mange bruger også ordet svimmelhed om balancebesvær, som ofte har helt andre årsager.
Endelig bruger nogen ordet svimmelhed om det ubehag, mange kender, hvis man rejser sig for hurtigt fra en stol eller fra sengen om morgenen. Denne type svimmelhed kan ses hos i øvrigt raske, men kan også ses ved for eksempel blodmangel eller visse kredsløbssygdomme.  

Behandlingen af svimmelhed er helt afhængig af årsagen, og vil ofte kræve undersøgelse hos neurolog og/eller ørelæge. I nogle tilfælde kan svimmelhed behandles med antihistamintabletter, mens svimmelhed, der skyldes problemer med øjenbevægelserne, kan behandles med særlige briller med prismeglas, der hindrer dobbeltsyn.
Svimmelhed, der skyldes sygdomme i det indre øre, kan også mange gange behandles effektivt af ørelæger. Det kan også være en idé at få taget en blodprøve for at sikre, at man ikke fejler noget helt andet – uopdaget blodmangel eller let sukkersyge vil for eksempel ofte have givet træthed og alment ubehag i en periode, inden sygdommen opdages.