Gå til hovedindhold

Svier og blænder

Spørgsmål

Besvær med at styre øjnene. Jeg er 60 år, har haft sclerose i ca. 17 år, men i mild form. Jeg har haft synsnervebetændelse 4 gange med års mellemrum, senest for 4 år siden. Problemet er, at jeg i perioder har svien i øjnene, føler mig og har besvær med at "scanne", når jeg fx. leder efter en vare i supermarkedet el. lign. Bagefter føler jeg mig meget udmattet, utilpas og forvirret. Jeg har ingen problemer med at fokusere, når jeg læser eller skriver på PC. Det er åbenbart kun de store øjenbevægelser, jeg har besvær med, og det hjælper lidt, når jeg bruger solbriller. Er fortsat i arbejde. Jeg har mistanke om, at det er en rest af synsnervebetændelserne, der spøger? Jeg bruger øjendråber mod tørre øjne, men uden effekt. For to år siden fik jeg operation for , men det har ikke hjulpet. Mon I har et godt råd?

Svar

De symptomer du beskriver kunne godt passe med tørre øjne. Har du været undersøgt af øjenlæge for det (man kan lave forskellige standardtests for at påvise det) eller er du på eget initaitiv begyndt på øjendråber?

Der skal dryppes målrettet (især ved de situationer hvor problemet plejer at opstå) 8 gange om dagen med noget der virker i længere tid. Øjenlægen kan vejlede dig.

Det med blænding kunne også være forenelig med tidl. synsnervebetændelse, men så er det atypisk, at det kun optræder på afstand. Det med mulig forsinket modtagelse af signal kan måske være led i sclerose (kunne på beskrivelsen måske forklares ved et såkaldt Pufrichs fænomen).

Jeg vil opfordre dig til at søge øjenlæge og få afklaret mulige årsager, såvidt muligt.