Gå til hovedindhold

Svar på alle undersøgelser

Spørgsmål

Er det virkelig rigtigt at de sidste prøver med strøm (neurofysiologi) og rygvæske er de afgørende, i forhold til at kunne stille diagnosen sclerose?

Synes jeg har alle symptomerne, uden at jeg dog kan få en diagnose

Svar

For at vurdere dine symptomer i diagnostisk øjemed kræves en grundig udspørgen og neurologisk undersøgelse og det vil være forkert at besvare dit spørgsmål på andet grundlag.

Generelt er det sådan, at hvis man har haft flere tilfælde med karakteristiske sklerosesymptomer, på forskellige tidspunkter og fra forskellige steder på kroppen, opfylder man de klassiske kriterier for at stille diagnosen dissemineret sklerose.

 

De undersøgelser, man støtter sig til for at underbygge denne diagnose, er sædvanligvis MR-skanning, der er den mest følsomme (ca. 95 procent), samt rygmarvsvæske og neurofysiologiske undersøgelser af nerveledningshastighed i centralnervesystemet (VEP, MEP, SSEP).

Undersøgelserne kan altså påvise sygdommen, men kan også bruges til at udelukke andre sygdomme der ligner sclerose. Derfor er det vigtig at have alle undersøgelsesresultater i hus før man stiller diagnosen.