Gå til hovedindhold

Svamp og uridom

Spørgsmål
Min mand på 47 år har MS. Han bruger uridom døgnet rundt, da han ikke kan nå på toilettet (han sidder i kørestol hele dagen).

Han får ofte svampeinfektioner i lysken, trods god hygiejne, hvilket er ved at være et stort problem. Han vil ikke så gerne bruge kateter, da han er bange for at få urinvejsinfektioner, så derfor spærger jeg nu: Findes der eventuelt andre muligheder? Og er der noget vi kan gøre for at mindske risikoen for disse svampeinfektioner?
Svar
Svamp trives, hvor der er fugtigt. Det gælder derfor om at holde huden fri for fugt og sved og muligvis kan barrierecreme hjælpe også. Hvis ikke dette hjælper må I søge hjælp hos en hudlæge. Det gælder især, hvis svampeinfektionerne kommer med kort tids mellemrum. Svamp kan være svær at få helt væk, og langtidsbehandling kan være nødvendig.

Almindeligvis anbefaler vi, at man ikke bruger uridom døgnet rundt. Det er en stor belastning for huden og kan give sår. De fleste mænd kan vælge om de har mest brug for uridom om dagen eller om natten. Det skal så kombineres med en urinkolbe ved sengen eller kørestolen. Hvis huden på din mands penis er fin og hel efter flere års (?) brug, må han dog gerne fortsætte hermed.

Der findes andre muligheder, men de er mere voldsomme. Man kan lamme blæren med injektion i blærevæggen med en nervegift (Botox). Det betyder, at din mand må regne med at tømme blæren ved selvkateterisation (RIK).