Gå til hovedindhold

Svært samarbejde med kollega

Spørgsmål

Jeg har et spørgsmål der går på, om det påvirker min sclerose, at jeg er utryg ved en person, som jeg dagligt sidder overfor på kontoret? Jeg er 50 år og fik konstateret sclerose (sekundær progressiv) i november 2007, og går nu noget ringere end jeg gjorde for et halvt år siden.

Jeg har arbejdet sammen vedkommende som jeg er utryg ved, i 12 år. Han har dårlige dage, hvor jeg kan mærke allerede når vi siger godmorgen, at det er en af de dage. Det giver sig udslag i at han retter på mig samt andre, og lyder irriteret uden at jeg ved hvorfor. Han stiller høje krav til sig selv og andre.

Vi er kun 3 personer på arbejdspladsen, og den 3. person har også problemer med vedkommende. Vedkommende fortæller jævnligt om andre personen, han har haft konflikter med.

Jeg er en stille pige, men har flere gange forsøgt at snakke med ham om problemet, men han afviser det blot, og sidste gang jeg forsøgte blev han noget højrøstet over det. Jeg har snakket med en psykolog om det, men har det stadig ikke ret godt med at sidde overfor ham.


Min forgænger sagde op netop på grund af vedkommende. I den forbindelse valgte bestyrelsen som ansatte mig, så bestyrelsen skulle være min overordnede i stedet for vedkomende.

Nu hvor jeg ved, at jeg har sclerose prøver jeg at finde ud af, om jeg hurtigere vil få det dårligt, hvis jeg bliver på arbejdspladsen, og vil derfor gerne høre din vurdering af situationen.

Svar

Jeg kan forstå på din mail, at det er en meget lille arbejdsplads, du er på, hvilket gør det svært, hvis ikke det "bare" går godt. Man kan ikke fortynde situationen med kontakt til og samarbejde med andre. Du sidder oven i købet over for den person, som du er utryg ved, og jeg forstår på sin mail, at du ikke kan ignorere ham eller på anden måde "komme uden om ham".

Jeg synes du har gjort det, man kan gøre: Du har forsøgt at tale med ham - oven i købet flere gange uden held.

Men er det i øvrigt dig, der skal det, når problemet åbenbart er velkendt for den bestyrelse, der har ansat dig? Eller er det bestyrelsens/hans chefs opgave et følge op på, om det går godt? Jeg stiller disse spørgsmål for at problematisere sin situation, så du ikke kun får gjort det til dit problem.

Men med hensyn til sclerosen, er det ikke ret lang tid siden, du fik konstateret sclerose, og der er formodentlig stadigvæk mange tanker og følelser, der fylder dig i den forbindelse.

På dit spørgsmål om sclerosen bliver værre af, at du bliver på arbejdspladsen, kan jeg sige, at du bliver ikke hurtigere dårlig af sclerose, det vil sige selv sygdomsforløbet bliver ikke påvirket, men du kan godt opleve sine symptomer værre, hvis du er stresset, utryg eller ængstelig på dit arbejde. Det svarer til, at alle mennesker kan få det fysisk dårligt (hovedpine, ondt i maven), hvis de har et dårligt psykisk arbejdsmiljø eller er stressede.

Så jeg tror, du skal spørge dig selv, om du af hensyn til dit almene velbefindende og lyst til at gå på arbejde, skal blive eller ej.