Gå til hovedindhold

Svært fysisk handicap eller progressiv sygdom

Spørgsmål

Jeg har haft sclerose i 4 1/2 år - stadig kun med det ene attak, der startede det hele. Trætheden har dog gjort mig til pensionist. Jeg må spare krudtet, sådan at jeg har overskud til mine to børn, som jeg er alene med.

Jeg har prøvet et løbeprogram til almindeligt utrænede mennesker men har mistet motivationen, da det nu tærer i stedet for at opbygge energi. Det var kun tre uger inde i forløbet, at det gik galt; i starten var der mærkbar, positiv forandring, hvilket dog altså ikke er tilfældet længere.

Jeg kunne rigtig godt trænge til hjælp, med at tilrettelægge et passende program. Eventuelt på et motionscenter. Dette er økonomien imidlertid ikke rigtig til og min praktiserende læge mener ikke at jeg er berettiget til gratis fysioterapi, på grund af at jeg ikke bruger hjælpemidler eller har balanceproblemer.

Mit spørgsmål: Kan det passe, at man kun kan få hjælp til at reparere og ikke forebygge?

Svar

Der er nu 2 grupper under den vederlagsfri fysioterapi-ordning:

1) Vederlagsfri fysioterapi (svært fysisk handicap)

For at være berettiget til dette skal man opfylde handicapkriteriet om et svært fysisk handicap, som blandt andet inkluderer, at man ikke må kunne klare sig indendørs 24 timer i døgnet uden hjælpemidler. Hvis man opfylder disse krav er du berettiget til individuel træning og eller holdtræning.

2) Vederlagsfri fysioterapi (progressiv sygdom)

Dette er den nye regel, som betyder, at hvis man har en progredierende sygdom - som eksempelvis sclerose - så er man berettiget til holdtræning.

Så man skal "bare" have sygdommen for at kunne få gratis holdtræning. Denne holdtræning kan dog ikke påbegyndes inden du er blevet undersøgt af en fysioterapeut og denne konsultation er naturligvis vederlagsfri.

Så man har indset, at det er vigtigt med en tidlig indsats og konkluderet at det må kunne gøres via holdtræning.

På nogle fysioterapiklinikker er holdtræningen som på et gymnastikhold, på andre klinikker træner man på et hold i et motionscenter, for eksempel i maskiner. Det afhænger lidt af de faciliteter klinikkerne har.

Så tal med din læge igen; for du er berettiget til gratis holdtræning.

Derefter kan du kontakte de relevante fysioterapiklinikker for at høre mere om, hvad de kan tilbyde dig.

Held og lykke med det.